AlgemeenAchtergrond

Braziliaanse aandelen in uitverkoop

Investeerders rennen weg bij Brasil Foods (BRF). Het aandeel verloor in een week tijd ruim 16 procent van zijn waarde. Het Braziliaanse concern heeft dit jaar meer dan een derde van haar beurswaarde ingeleverd.

De hongerige vleesgigant uit São Paulo worden door het enorme beursverlies zelfs opeens in het geruchtencircuit genoemd als overnameprooi. De reden dat het aandeel zo’n scherpe duikeling maakte, ligt deels in de kwartaalcijfers.

Winst viel mee

BRF boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van omgerekend bijna €200 miljoen. De nettowinst is hoger dan vorig jaar en viel eigenlijk hoger uit dan sommige analisten die door Reuters waren geraadpleegd, vooraf hadden verwacht. De vraag op de thuismarkt viel mee. De wisselkoers heeft BRF geholpen veel meer kippenvlees en rundvlees te exporteren naar Azië en het Midden-Oosten. De thuismarkt blijft echter zwak.

Braziliaanse economie blijft kwakkelen

Na een kleine opmars op de beurs is het sentiment toch weer omgeslagen. De Braziliaanse economie blijft kwakkelen; sterker, het zou wel eens de ernstigste recessie sinds de jaren ’30 kunnen worden. Zakenbanken Merrill Lynch en Goldman Sachs hebben hun beoordeling van BRF verlaagd. Het aandeel van stadgenoot en concurrent JBS staat eveneens in de min ten opzichte van vorige week.

JBS lijdt onder resultaten Pilgrim’s Pride

JBS heeft flink last van problemen bij zijn Amerikaanse dochterbedrijf Pilgrim’s Pride. Het bedrijf uit Colorado profiteerde eerder van een veranderend eetpatroon: mensen eten vanwege prijs en gezondheid wat meer kippenvlees dan rundvlees of varkensvlees. Maar na een bloeiperiode wordt het bedrijf flink geraakt door een ongekend omvangrijke uitbraak van vogelgriep in de VS.

Landen sloten de grens voor Amerikaans kippenvlees en de Amerikaanse consument verschoof weer wat naar de andere vleescategorieën. Pilgrim’s Pride zag de winst het afgelopen kwartaal 46 procent dalen. Opvallend is dat Tyson Foods veel minder door vogelgriep geraakt wordt op de beurs.

Aandelen ADM en Bunge dalen

De aandelen van de grote handelsbedrijven ADM en Bunge zijn ook flink gedaald. Beide bedrijven worstelen met lage prijzen voor graan en bio-ethanol. Verbetering lijkt nog niet in zicht.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra
Beheer
WP Admin