Duitse deelstaat Brandenburg bouwde over 1.000 kilometer een afrastering om wilde zwijnen uit Polen tegen te houden en te voorkomen dat zwijnen uit een besmet gebied zich verplaatsen. - Foto: Kees van Dooren VarkensNieuws

Brandenburg vraagt om opheffen zones Afrikaanse varkenspest

De Duitse deelstaat Brandenbrug wil voor de zomervakantie Brussel verzoeken een deel van de beperkingsgebieden wegens Afrikaanse varkenspest (AVP) op te heffen.

Voor de zomervakantie wil staatssecretaris Antje Töpfer een aanvraag indienen bij de Europese Commissie om een deel van het beperkingsgebied Afrikaanse varkenspest in de deelstaat Brandenbrug op te heffen. Het betreft de voormalige kerngebieden 1 en 3. Die lagen in de districten Dahme-Spree en Oder-Spree, ten zuiden van de stad Frankfurt Oder. Een aanvraag voor het opheffen van de zogeheten Sperrzone II is mogelijk als een halfjaar geen besmette zwijnen zijn gevonden in een gebied en de populatie wilde zwijnen minder dan 5% bedraagt van de oorspronkelijke omvang. De omvang van de populatie wordt uitgebreid gemonitord met drones en helikopters.

Brandenburg boekt vooruitgang in bestrijding varkenspest

Antje Töpfer is staatssecretaris van consumentenbescherming in de Duitse deelstaat Brandenburg. Zij is tevens crisisleider bestrijding Afrikaanse varkenspest in deze deelstaat. Aan Boerderij vertelt ze dat de deelstaat Brandenburg vooruitgang boekt in de bestrijding van AVP. Ze vindt dat omdat het gebied waarin het virus rondgaat kleiner werd afgelopen jaar. Van de elf kerngebieden in Brandenburg zijn er nu nog vier over. Töpfer kan zelf besluiten een kerngebied op te heffen, want dat is een maatregel die de deelstaat zelf invoerde. Sperrgebieden stelt Brussel in.

In gebied is nog wezenlijk wat te doen met AVP

Een AVP-hotspot in Brandenburg is momenteel nog het district Spree-Neiße, dat grenst aan Polen en de deelstaat Saksen. Töpfer: “Kerngebied 6 zal nog intact blijven. Daar is nog wezenlijk wat te doen met AVP.”


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin