VarkensNieuws

Bonte Bentheimer varkens krijgen echtheidslabel

Beverwijk – Het vlees van de Bonte Bentheimer varkens heeft sinds deze week een eigen label. Dat heeft de vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken bekend gemaakt.

De Bonte Bentheimer is het enig erkende Nederlandse zeldzame varkensras. Het nieuwe label dat de varkens hebben gekregen wordt gedragen door varkenshouders die dieren hebben die in het stamboek zijn geregistreerd en zich committeren aan houderschapsregels en voerrichtlijnen.

De vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer wil met het label de kwaliteit van het vlees waarborgen, goed houderschap van de varkens garanderen en afnemers en consumenten een bewijs van echtheid geven. Een Europese bescherming is inmiddels ook aangevraagd. “Waar we voor knokken is om de Bonte Bentheimer terug op de kaart te krijgen. Dat bedoel ik tweeledig: terug in het landschap en terug op de menukaart. Vlees van de Bonte Bentheimer is echt anders. Het heeft een hoog intramusculair vetgehalte en is daardoor smaakvoller dan vlees van gewone varkens en daarom populair bij topkoks van restaurants. Daarbij mogen de dieren er dubbel zo lang over doen voordat ze slachttrijp zijn, tien tot twaalf maanden”, aldus verenigingsvoorzitter Norbert Mergen. In Nederland worden rond de vijfhonderd Bonte Bentheimer varkens gehouden.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin