VarkensNieuws

Boete voor Vion

Zwolle – Vleesverwerker Vion moet een boete van 15.000 euro betalen, omdat het 11.000 kilo varkensvlees ten onrechte als biologische ham verkocht in supermarkten.

Dat bleek dinsdag uit het vonnis van de tuchtrechter in Zwolle.

Opslagbedrijf Diepop kreeg een boete van 2.500 euro opgelegd omdat het onvoldoende toezicht had gehouden op het vlees van Vion-dochter Encebe dat daar lag opgeslagen. Het vlees is in 2012 via supermarkten verkocht. Tegen het vleesverwerkend bedrijf was door toezichthouder Skal een boete van ruim 20.000 euro geëist. Tegen Diepop was een boete van 5.000 euro geëist.

De manager gaf volgens toezichthouder Skal opdracht aan twee werknemers om het opgeslagen vlees “van een andere identiteit” te voorzien. In de diepvriescellen van Diepop BV in Den Bosch werd het opgeslagen vlees van nieuwe stickers voorzien. Ook digitaal werd het reguliere vlees als biologische ham opgeslagen. De manager en twee betrokken werknemers zijn niet meer werkzaam bij Encebe. De fraude kwam te laat aan het licht om nog uit de supermarkten te halen.

De rechter hield rekening met de grootte van de partij en met het geschonden consumentenvertrouwen. De maximale boete die de tuchtrechter kan opleggen aan een feit begaan in 2012 is 19.500 euro. Skal rekende in haar eis met boetes die inmiddels hoger zijn. De tuchtrechter hield rekening met het feit dat het hier een eenmansactie betrof. Ook heeft VION maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. De rechter achtte bewezen dat de fraude met het vlees een daad was van de toenmalige vestigingsmanager van Encebe.

Het tuchtrechtelijk opleggen van intensieve controles bij het bedrijf achtte de rechter niet noodzakelijk. VION werkt al mee aan controles en wordt zo in feite al aan intensievere controles onderworpen. Ook bij het opslagbedrijf Diepop zijn maatregelen genomen om dergelijke vleesfraude te voorkomen.

Skal beraadt zich nog op het vonnis.

Beheer
WP Admin