Het is een misverstand dat je van boerenkomaf moet zijn om het boerengeluid in het parlement goed te laten doorklinken. Caroline van der Plas (BBB) heeft dat de afgelopen periode laten zien en horen. - Foto: ANP AlgemeenCommentaar

‘Boerensmoel terug in parlement’

Er zijn tijden geweest dat elke partij van enige importantie in de Tweede Kamer wel een boerenkamerlid had. In de afgelopen jaren lijkt de vertegenwoordiging vanuit de agrarische beroepsgroep in het parlement een ondergeschoven kindje te zijn geworden.

De tijden dat boerenkamerleden gezamenlijk bepaalden wat de koers op het landbouwdossier is, ligt ver achter ons. Dan moeten we terug naar de periode van Wien van den Brink (LPF), Piet Blauw (VVD), Harm-Evert Waalkens (PvdA), Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Pieter ter Veer (D66).

In mei van dit jaar kwam CDA’er Eline Vedder in de Tweede Kamer. Zij nam de plaats in van voormalig landbouwwoordvoerder en gewezen varkenshouder Jaco Geurts. Vedder kon tot haar eigen verbazing vaststellen dat ze het enige Kamerlid is dat zelf praktiserend agrarisch ondernemer is.

Kamerleden met boerenprofiel

Het ziet ernaar uit dat na de verkiezingen (22 november) het aantal Kamerleden met praktische landbouwervaring toeneemt. CDA’er Eline Vedder komt terug en bij BBB staat hobbyboer Cor Pierik op een verkiesbare plek. Daarmee zijn er in elk geval weer twee Kamerleden met een uitgesproken boerenprofiel.

Het is een misverstand dat je van boerenkomaf moet zijn om het boerengeluid in het parlement goed te laten doorklinken. Caroline van der Plas heeft dat de afgelopen periode laten zien en horen. Van der Plas heeft weliswaar grote affiniteit met de boeren en hun bedrijf, maar heeft zelf geen directe wortels in de landbouw. Toch is ze in staat het gevoel van veel boeren te verwoorden.

Van der Plas kan zich echter nog niet meten met weg- en waterbouwkundige Bas van der Vlies. De SGP’er ontpopte zich in bijna 30 jaar Kamerlidmaatschap (1981-2010) tot een kundig, gewaardeerd en gezaghebbend landbouwwoordvoerder. Kortom, het is goed dat kandidaten met een boerenprofiel in de Kamer komen, maar voor een goed boerengeluid is dat niet per se nodig.

Beheer
WP Admin