Premium
Stikstofminister Christianne van der Wal tijdens een werkbezoek aan een veehouder in Zuid-Holland, begin dit jaar. - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenColumn

‘Boeren worden vrijwillig naar het schavot geleid’

Reacties

 1. iedereen klaagt over p,tin. maar onze regering is net zo. het zuiveren van de bevolking en boeren zijn niet meer nodig…

 2. Het gaat niet om stikstof. Stikstof-argumenten aandragen is dan ook zinloos.
  —-
  Nederland is een zeer dichtbevolkt land waardoor er toenemende behoefte is aan een platteland met meer recreatieve waarde. Paralel hieraan is er behoefte aan meer oppervlakte natuur als compensatie voor de steeds verder groeiende steden.
  ——
  Het stikstofverhaal is zo in elkaar gezet dat er maatregelen mee gerechtvaardigd kunnen worden die deze belangen dienen.
  —-
  Op deze manier een doel bereiken is achterbaks maar tegelijk typerend voor de milieu en ecologen wereld.

  Op deze

  1. Als ik zie de hoeveelheid grond die laatste 50-60 jaar al is onttrokken aan de sector dan is het stikstofverhaal de genadeklap voor de sector .
   MAAR DAT LATEN WE TOCH NIET GEBEUREN ???????????

 3. Helaas legt een kleine minderheid zijn wil op aan een grote meerderheid in dit land .
  Leve we dan nog in een democratie of of ???????
  Het is te hopen dat we onze (klein) kinderen niet met een groot financieel probleem opzadelen .

 4. Tjeerd was toch lekker bezig.
  De boeren kregen de schuld van een lage waterstand onder woningen en rottende palen.
  Dat het water in de woonwijk afgevoerd wordt door een rioolstelsel omdat de bewoner geen natte voeten wil vergat hij..
  De stand /neerslagoverschot/afvoer onder landbouwgrond is al jaren ongeveer gelijk. Maar al heb je geen kennis je kan altijd de landbouw negatief framen.
  Bah wat een nare man.

 5. Russische praktijken kunt er net zo goed direct bordje ophangen staatseigendom.
  Zover zijn ze in politiek gezonken.
  Nederland loopt braaf aan handje van de meester en de buurjongens en meisjes in eu maar lachen dat die sukkels een groot deel van de economie en banen om zeep helpen.
  Doen ze er lachend even bij de buurlanden.

 6. gedwongen verkoop gaat nooit gebeuren, trap er niet in, de roverheid gaat bij elke rechter nat, er is nog nooit aangetoond waar de stickstof uitstoot van een bedrijf neerkomt, en in maart komen er nieuwe verkiezingen, bbb. pvv en ja21 zullen de grote winnaars zijn, alle wetten moeten langs de eerste kamer, en daar zal het er na de verkiezingen heel anders uitzien als nu

  1. al gezien hoe de pvv gestemd heeft in de eerste kamer over de waterschap discussie?

 7. Boeren hoeven hun huis en land niet te verkopen. Het gaat om de stikstof en daar zijn vele kopers voor in d emark, die vermoedleijk meer betalen dan de overheid. Dan is het land te gebruiken voor iets anders dan veehouderij en blijft de boer, boer en zet het bedrijf van zijn voorouders voort. De gebruiksverandering van grond is al zolang er landbouw bestaat reeds gemeengoed. Voor heel veel zand en kleigronden si deze optie mogelijk voor het veenweidegebied is deze mogelijkjeid zeer beperkt en met de daar vereiste waterpeil verhoging nagenoeg uitgesloten. Ik voor zie een duidelijke verschuiving van dierlijke productie naar plantaardige, als de Groenen ook deze richting niet afsluiten met onmogelijke eisen zoals teeltvrije zones en mengteelten etc.

 8. Stel dat je met een tijdmachine één jaar lang 30 jaar terug kunt in de tijd. Brussel vraagt om aanwijzing natura 2000 gebieden en eist de lidstaten die natuur te beschermen. Hoe zou nederland dit doen met de kennis van nu? 1) niet teveel natura gebieden aanwijzen en zeker geen postzegels qua grootte. 2) natura gebieden beschermen zonder te kleine stikstofnormen. Misschien zelfs zonder stikstofnormen want dat is helemaal niet verplicht.
  Als dit het antwoord is dan is het goed te begrijpen dat de keuzes van nederland verkeerd zijn geweest. Nederland moet zich inzetten om dat verkeerde beleid terug te draaien. Als daar een andere regering voor nodig is is dat alleen maar verstandig. Houdt nederland miljarden euros over voor belangrijkere zaken.

  1. En omdat de overheid van elke opgekochte kg stikstof 30% in de natuurpot wil doen, kunnen ze niet onteigenen. Die overige 70% past niet in het algemene belang.

 9. Is er een wet die zegt dat je verplicht wordt tot verkoop van huis en haard en toekomst want ik hoor hier in burgerwereld niks van!

Beheer
WP Admin