Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Boeren hebben meer vertrouwen in toekomst

Akkerbouwers, melkveehouders en glastuinbouwers zijn optimistischer over de huidige situatie dan een kwartaal geleden. De stemming onder pluimveehouders en met name onder varkenshouders is gedaald, maar ondanks de huidige slechte marktsituatie hebben de meeste varkenshouders vertrouwen in de toekomst van het bedrijf, voor de komende twee tot drie jaar.

Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van LEI Wageningen UR. De index over het vierde kwartaal van 2015 steeg van ruim 14 naar bijna 17 punten. Een jaar geleden was dat nog 8 punten. Een index boven 0 betekent dat er meer ondernemers zijn met vertrouwen in hun onderneming dan dat er ondernemers zijn die minder vertrouwen hebben.

Het agrovertrouwen is gebaseerd op een stemmingsindex die de huidige situatie op het bedrijf weergeeft en een toekomstverwachting van ondernemers op middellange termijn.

Index voor langere termijn

Met name de index voor de langere termijn heeft voor de voorzichtige stijging in het agrovertrouwen gezorgd. Vooral bij akkerbouwers en opengrondtuinders steeg de verwachting dat hun bedrijf zich goed zal gaan ontwikkelen. Ook pluimveehouders waren iets positiever.

In andere sectoren daalde de index. In alle gevallen bleef de index boven 0. Voor het jaar 2016 verwachten met name akkerbouwers en glastuinders lagere prijzen en rekenen varkenshouders op hogere opbrengstprijzen.

Sterk wisselende index per sector

Per sector veranderde de stemmingsindex soms sterk, volgens het LEI. Zo zijn melkveehouders beter gestemd dan een kwartaal eerder, ondanks dat deze sector nog steeds kampt met lage prijzen. Vooral varkenshouders zijn negatief over de huidige situatie op het bedrijf. Die stemmingsindex daalde voor de derde achtereenvolgende keer naar een voorlopig dieptepunt.

Bij akkerbouwers vielen de opbrengstprijzen van met name uien en (zetmeel)aardappelen mee. Hierdoor pakte de omzet gunstiger uit. Eierproducenten hebben in het derde kwartaal kunnen inspelen op de toegenomen Amerikaanse vraag, veroorzaakt door de grootschalige ruimingen als gevolg van vogelgriep. In het laatste kwartaal van 2015 waren deze ondernemers veel minder positief dan in het derde kwartaal.

Beheer
WP Admin