Het lossen van geoogste veldbonen. FlevoVeldboon gaat verder met het telen van de bonen om de kennisvoorsprong te behouden en om de afzet in de korte keten te vergroten. Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Boeren FlevoVeldboon verdienen niets aan veldboon

Boeren van FlevoVeldboon verkopen dit jaar geen veldbonen aan industriële verwerkers, omdat zij geen eerlijke prijs krijgen.

De boeren zeggen dat de wereldmarktprijs te laag ligt en dat zij daardoor niks verdienen aan de teelt van hun veldbonen. De prijzen zijn te laag door concurrentie vanuit het buitenland. FlevoVeldboon roept daarom op om de lokale boontjes meer waarde te geven.

Niet concurreren

“Willen we kunnen concurreren met de internationale markt, dan moeten we verkopen onder kostprijs”, aldus Jaco Burgers van ERF BV en Convention. “We hebben besloten dit voor het komende teeltseizoen niet te doen, omdat we niet op voorhand willen tekenen voor een verliesgevend gewas. Waarvan wij tegelijkertijd zeker weten dat het een enorme potentie heeft.” In België ontvangen boeren een premie per geteelde hectare veldbonen, in Nederland niet. Volgens de boeren van FlevoVeldboon maakt die subsidie het verschil.

Afzet in korte keten

FlevoVeldboon gaat verder met het telen van de bonen om de kennisvoorsprong te behouden en om de afzet in de korte keten te vergroten. “We blijven er alles aan doen om de potentie uit de FlevoVeldboon te halen. Voorinvestering uit de gehele keten is nu nodig, want alleen samen kunnen we dit mogelijk maken”, zegt boer Herman Navis uit Almere.

De pilot FlevoVeldboon is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins. In de pilot wordt gekeken of er veldbonen in Nederland geteeld kunnen worden voor humane consumptie. Er lijkt veel potentie te zijn voor Nederlandse veldbonen teelt.

Reacties

  1. Ik begrijp niet dat je een product gaat verbouwen dat in Frankrijk veel goedkoper te produceren is. Er moet dan van de overheid, die o zo onbetrouwbare overheid dus, geld bij om wat te kunnen verdienen. Ik kan als consument nauwelijks geloven dat dit werkelijkheid gaat worden. Zou ik eerst via de belasting die ik betaal, een boontje subsidiëren. En dan ook nog meer moeten betalen omdat er Flevoland op het etiket staat. Ik geloof dat de consument dan liever overgaat op het Franse boontje.

    1. Laag saldo gewaasen kan niet uit op dure grond. Maar je kunt niet alleen maar aardappelen, suikerbieten, uien en wortelen verbouwen op hetzelfde stukkie land. Akkerbouwers hebben rustgewassen(laag saldo dus verliesgevend) nodig maar wel zo weinig mogelijk. De overheid gast zich ermee bemoeien en verplicht vaker rustgewassen. Dat gaat de akkerbouwer geld kosten tenzij akkerbouwers grond bij veeboeren gaan gebruiken. Ook dasr gaat de overheid zich mee bemoeien want veeboeren moeten naar een groot gedeelte blijvend grasland naast de verplichting via derogatie van 80% grasland. De overheid knijpt de boeren uit. Stop met derogatie en premie en doe wat je wilt.

  2. Kan telen van tarwe/gerst dan wel uit op land van 100.000 euro?! Veldbonen en tarwe/gerst zijn toch hoofdzakelijk voor de vruchtwisseling. 7 ton zomerveldboon keer 0,40( huidige veevoerprijs) is 2800 euro per ha. Kosten zijn nagenoeg gelijk aan tarwe/gerst. Risico’s bij bonen zijn groter. Maar het levert ook stikstof op, plus minus 50 kg/N/ha. Reken maar uit het voordeel met de huidige kunstmest prijzen.

    1. 7 ton veldbonen per ha haal je echt niet gemiddeld per ha. Net zoals je bij wintertarwe geen 11,5 ton mag rekenen. het komt vast wel een keer voor maar reken je niet rijk.

  3. Veldbonen telen op grond van 100.000 euro per ha kan nooit concurreren met veldbonen telen op franse grond van 12.000 euro per ha. De flevoboer teelt per 100.000 euro 1 ha veldbonen en krijgt 300 euro premie, de franse alkerbouwer teelt per 100.000 euro 8 ha veldbonen en krijgt 8×300= 2400 euro premie.

  4. Dus veel potentie maar saldo moet uit subsidie komen !????
    Nog meer afhankelijk van onbetrouwbare overheid .
    Dat willen we( de meeste zelfstandige boeren ) dus echt niet volgens mij.

    1. in de jaren ’80 werden ook veel veldbonen geteeld. Zat specifiek subsidie op. Tijden komen wellicht terug.
      Het voordeel van subsidie op een gewas is dat je risico op de teelt afneemt. Verdwijnt de subsidie, dan stop je weer met de teelt. Simpel zat.

Beheer
WP Admin