Jeremy Clarkson - Foto: ANP BoerenlevenColumn

‘Boer zijn is een vak’

Boer zijn is een vak. Dag in, dag uit worden al onze kwaliteiten volop aangesproken.

Er moeten keuzes worden gemaakt, er is kennis nodig voor een teeltplan of bemestingsplan en soms moet er overlegd worden met mensen die onze taal niet spreken. Boeren doen hun eigen marketing, zijn boekhouder en hebben gedetailleerde kennis over de sector waarin zij actief zijn. Al deze activiteiten houden ons scherp en bij de les.

Hoeveel kennis je nodig hebt om simpelweg boer te zijn, bewijst Jeremy Clarkson in het programma Clarkson’s Farm. Een geweldige serie over de uitdagingen van het boer zijn. Met zijn kenmerkende humor laat Jeremy zien wat er allemaal op hem afkomt als hij vol enthousiasme, en niet gehinderd door enige kennis, besluit om boer te worden.

Het is wat mij betreft ook supergoede promotie van het boerenambacht

Natuurlijk kan hij het zich financieel veroorloven om misoogsten te hebben, stukken bodem volledig te vernietigen omdat het nog te nat is om te bewerken en zoveel machines aan te kopen dat de gemiddelde loonwerker jaloers maakt. De zender Amazon betaalt vast en zeker naast zijn salaris ook alle overige onkosten inclusief de agrarische blunders. Mensen komen naar zijn Farm Shop om Jeremy Clarkson en nemen om hem te pleasen ook een zakje van zijn aardappels mee. Toch vind ik de serie geniaal, moet ik soms hardop schaterlachen en is het wat mij betreft ook supergoede promotie van het boerenambacht.

Door de manier waarop Jeremy de hobbels lachwekkend maakt, blijf je als kijker geïnteresseerd in al zijn ontberingen. Het maakt dat je je erover verbaast en zijn ervaringen als het ware mee beleeft. Op een luchtige manier weet niet-boer Jeremy daardoor feilloos aan te tonen waar de problemen van de landbouwsector liggen. Het trotseren van regel op regel, immense investeringen, grote risico’s en een enorme hoeveelheid kennis en ervaring blijken nodig om simpelweg boer te kunnen zijn. En zo is het. Daarnaast maakt de serie ook de romantiek van ons leven zichtbaar. De radeloze vriendin die toch de handen uit de mouwen steekt en er nog plezier in heeft ook. Het is allemaal heel herkenbaar.

Ik hoop dat de serie snel wordt gekocht wordt door een Nederlandse zender

Of hij met de serie een hoger doel wil bereiken om het waanzinnige overheidsingrijpen aan te kaarten, is mij niet bekend. Het zou me niets verbazen. Want waarom zou je anders al die moeite doen om zo’n serie te maken, als je het geld niet echt nodig hebt. Hoe dan ook, ik hoop dat de serie snel wordt gekocht wordt door een Nederlandse zender. Want ik weet zeker dat deze karikatuur van ons bestaan mensen zal verbazen en doet schaterlachen.

Beheer
WP Admin