Jeremy Clarkson en zijn vriendin Lisa Hogan. - Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

Jeremy Clarkson brengt zware lot boeren op scherm

Jeremy Clarkson, jarenlang boegbeeld van het autoprogramma Top Gear, brengt nu het dagelijkse leven en vooral het zware lot van de boeren op het scherm.

UPDATE 29 juni: Amazone heeft inmiddels groen licht gegeven voor een tweede seizoen van de serie.

In de streaming serie ‘Clarkson’s Farm’ op Amazon Prime doet hij op z’n bekende tegendraadse manier verhaal over de vele tegenslagen. Van wekenlange regen tot verstikkende overheidsregels. Maar ook over de mooie kanten van het boeren en – verrassend voor een ‘petrol head’ – van de natuur. Clarkson is zelfs, samen met zijn vriendin Lisa, hard bezig een flink deel van zijn grond te verwilderen om er wegkwijnende dier- en vogelsoorten een nieuwe kans te bieden.

Zelf boer worden

De bekende tv-presentator kocht in 2008 een boerenbedrijf van 240 hectare in de glooiende Cotswolds. Tot 2018 bewerkte een pachter dat land, maar toen die met pensioen ging, besloot Clarkson dat zelf te gaan doen. Hij wist op dat moment niets van boeren, maar ‘what can go wrong’? Daar kwam hij al gauw achter. Bijvoorbeeld toen de ingehuurde adviseur berekende dat aanschaf van de benodigde machines minstens een kwart miljoen zou kosten. Clarkson besloot dan maar gebruikt materieel te kopen, maar kwam vervolgens op een veiling voor een grote collectie voor hem onbegrijpelijke machines te staan. Toen dat was geregeld, wilde hij wintergerst en andere gewassen gaan zaaien, wat opnieuw talrijke vragen opriep. Onder meer over de grondbewerking, het zaaien en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ook werd hij ‘overvallen’ door twee enorme vrachtwagens vol kunstmest en zaad. “Dat is allemaal voor u”, deelden de chauffeurs een verbijsterde Clarkson mee.

Praktische kennis

Gelukkig vindt hij al snel steun bij de 21-jarige Kaleb Cooper. Die heeft ondanks zijn jonge leeftijd al vijf jaar ervaring in het praktische boerenwerk. Hij laat de kijker vooral zien hoeveel boeren wel niet weten én kunnen: van het berekenen van de zaai-intensiteit tot het repareren van Clarkson’s enorme Lamborghini-trekker. Cooper maakt bijvoorbeeld ruzie met zijn nieuwe baas als die, ondanks de zoveelste uitleg, toch geen rijsporen in de ingezaaide velden vrijlaat voor de sproeimachines. Samen slagen Clarkson en Kaleb er uiteindelijk in de vele afzonderlijke velden in te zaaien, maar dat kost wel een paar weken dag en vaak nacht doorwerken.

Juichen en treuren

De makers van het programma vergeten niet de menselijke kant. Clarkson koopt op een veemarkt door ‘gewoon maar te knikken’ 78 schapen, en raakt al snel gehecht aan die dieren. Ook al springen ze herhaaldelijk over de door hem hoog genoeg geachte omheiningen. Maar als drie dieren kreupel blijken, en hij ze zelf naar het slachthuis brengt, is hij tot tranen geroerd en niet in staat zijn bekende sarcastische commentaar te geven. Want dat blijkt allemaal onderdeel van het boeren: van juichen over een geslaagde oogst tot treuren over dieren die het niet redden.

Reacties

 1. @lageschaar, wat denk je dat dit programma hem brengt…
  Dat kan makkelijk uit, en de grond houdt zijn waarde wel.

 2. Lageschaar.Met die grondgprijsstijging was land en landbouw ook geen slechte belegging de laatste jaren.Alleen wel tijdig verkopen als de grondprijs op zijn hoogst is.Al jaren denk je duurder kan niet,toch blijft het maar door stijgen.

 3. gewoon hobbien he ! geschat vermogen 100 milj !! paar milj voor farm ,bietje op de bank ,rest belegd. pre pension farming . met geld boert heel prettig ,das bekent !

 4. Jeremy Clarkson heeft van zijn jaarsalaris deze boerderij kunnen kopen. Maar het is een hele vermakelijke serie geworden.

 5. Jammer dat we in Nederland (nog) niet zo’n iemand hebben …
  (Bijv. Matthijs v. Nieuwkerk of Annechien Steenhuizen)

 6. eten komt niet vanzelf op het bord .er moet veel voor gedaan worden voor een goed, eerlijk en lekker product. dat beseffen veel mensen niet. dan zijn er ook nog van die roeptompoesen die het alleen maar hebben over dierwelzijn , stikstof, fosfaatplafond enz , enz. en dat allemaal voor weinig of voor noppes

 7. En dan heeft ie niet eens een hypotheek van 3 miljoen. Een boerderij als speeltje, hopelijk verliest ie een hoop geld.

  1. Hij heeft zijn vermogen geïnvesteerd in een landbouw bedrijf, aandelen hebben een betere return on investment!

Beheer
WP Admin