Foto: Canva/Annashou PluimveeColumn

‘Boer met kiespijn’

Er valt weinig te lachen voor de boer, hij heeft kiespijn. In één nacht heeft hij een wang waar de hamsters van de Appie-reclame jaloers op zijn.

Hij is uitgeschakeld, precies in de drukke week voor Pasen. Er valt voor niemand iets te lachen.

Ik plaats een gebedsverzoek in de appgroep van de kerk. Want gebed is het startpunt, niet de sluitpost. Krijg privé een berichtje terug van iemand die het op haar hart heeft om te komen helpen. Heeft altijd bij de bedrijfsverzorging gewerkt en begrijpt dat we wel een paar extra handen kunnen gebruiken.

Drukke week goed afgesloten, wel bedrijfsverzorging nodig

Het is een hectische week, met dagelijks een bezoek aan de tandarts. Alleen de eerste dag kan de boer zelf rijden, de daaropvolgende dagen is een van ons taxi. Hij heeft niet alleen pijn aan zijn kaak, maar ook een stekende hoofdpijn en duizeligheid.

Van rechterhand word ik opeens hoofd

Eind van de week hebben gebed en antibiotica hun werk gedaan en is de hamsterwang geslonken. Zondag kunnen we nog even genieten van een zo goed als normale dag. Maandag staat weer een tandartsbezoek gepland. Dan wordt de oorzaak van de ontsteking aangepakt en moet de boer een kies afstaan. Hij mag dan zeker vijf dagen de stal niet in, vanwege infectiegevaar.

Ik voorzie weer een week vol “oeh” en “auw”, dus schakel de bedrijfsverzorging in.

Managementtaken zijn vreemd, maar wennen snel

Voor mij is het omschakelen: waar de boer en ik als een Zwitsers uurwerk op elkaar zijn ingespeeld, moet ik opeens managen, aansturen en delegeren. Van rechterhand word ik opeens hoofd. Dat kost een hoop energie. Want hoe leg ik in korte tijd uit wat het fingerspitzengefühl is? Wanneer hoor je dat de sorteermachine een afwijkend geluid maakt als je nog nooit met de machine hebt gewerkt?

Mijn nieuwe taak voelt ongemakkelijk, als een paar nieuwe schoenen dat ingelopen moet worden. Het verrast me dat het mij moeite kost om los te laten en te vertrouwen op de deskundigheid van anderen. Terwijl de boer kiespijn heeft, heb ik groeipijn. Maar ik groei snel in mijn nieuwe rol.

De hulp via de kerk komt ook de hele week en zij vormt met de bedrijfshulp een goed team. Dat geeft mij de handen vrij om bestellingen klaar te zetten, automaten gevuld te houden en klanten te helpen. Wat een zegen!

Beheer
WP Admin