AlgemeenNieuws

Bloemenexport profiteert van vraag Duitsland

Aalsmeer – De Nederlandse bloemenhandel heeft in de eerste 8 maanden van dit jaar meer bloemen en planten geëxporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar.

De toegenomen vraag uit onder meer Duitsland, Frankrijk en Polen compenseert een terugloop in de uitvoer naar Rusland. Dat blijkt uit cijfers van branchevereniging VGB.

In totaal ging er tot en met augustus voor €3,8 miljard euro aan sierteeltproducten de grens over, een stijging van zo’n 2 procent. De Nederlandse bloemenhandel profiteerde vooral van een aantal goed draaiende economieën in Europa. Daarnaast pakte het zomerweer gunstig uit: de vraag bleef op peil terwijl veel lokale productie elders tegenviel.

Naar Rusland werd wel een stuk minder uitgevoerd. Met een totaal van €167 miljoen lag de export hiernaartoe bijna 8 procent lager dan vorig jaar. Dat komt niet door de economische sancties; bloemen en planten worden vooralsnog niet geboycot. De Russen kopen minder bloemen als gevolg van een ongunstige wisselkoers.

Ook naar het door onrust en geweld getroffen Oekraïne zijn fors minder bloemen en planten verscheept. Hier is volgens VGB zelfs sprake van een halvering van de omzet. Maar met een jaarlijks exportcijfer van slechts 20 miljoen euro is de Oekraïense markt voor de Nederlandse bloemenhandel niet heel erg belangrijk, aldus de branchevereniging.

Beheer
WP Admin