AlgemeenAchtergrond

Bleker zet in op akkoord alternatief ontpoldering

Nieuw Namen – Staatssecretaris Henk Bleker lichtte vandaag in het Zeeuwse Nieuw-Namen zijn plannen rond het niet ontpolderen van de Hedwigepolder toe.

Nieuw Namen – Staatssecretaris Henk Bleker lichtte vandaag in het Zeeuwse Nieuw-Namen zijn plannen rond het niet ontpolderen van de Hedwigepolder toe.
Foto ANP

Ees – 95 procent bladverlies. Dat maak je zelden mee, vertelt Henk Bulle, regiocoördinator voor verzekeraar Achmea in Drenthe. Twee taxateurs waren bezig met een taxatie in Ees, toen hun oog viel op een aardappelperceel ernaast. Omdat het zo bijzonder was gehavend, belden ze Bulle om te komen kijken. ”Een looklapper had het niet effectiever gedaan”, is zijn commentaar. De hagelbui die een week eerder overtrok, trof de eigenaar, Lukas Wolf uit Ees, zeer zwaar. 14 hectare zetmeelaardappelen, 13 hectare gerst en 8 ha suikerbieten gingen eraan. ”De suikerbieten stonden er als rabarberstronken bij.” Lukas is zelf verzekerd bij Agriver. Dat heeft de taxatie aangehouden, ze komen terug, vertelt Lukas. De laatste keer dat hij hagelschade had, was twintig jaar geleden, vertelt hij. De werkelijke schade is pas tijdens de oogst duidelijk. Tot zolang moet Lukas het gewas gewoon verzorgen. ”Het betekent in ieder geval extra werk, want het was net gesloten. Nu is het weer een open gewas, met dus meer onkruidgroei. Bovendien is de gevoeligheid voor schimmels veel groter bij zo’n beschadigde plant. Dus ben ik meteen gaan spuiten.”
Van links naar rechts taxateurs J. Deddens, H. bulle en T. Aapkes.

Foto Koos van der Spek

Muiden – Ambtenaren van de provincie Noord-Holland doen een dagje boerderij. Ze zijn op bezoek bij melkveehouder Cornelis van Dis in Muiden. Het bezoek vloeit voort uit een initiatief van de Agrarische Natuurvereniging Vechtvallei en LTO Noord. De bedrijfsbezoeken zijn ambtenaren in de provincies Noord-Holland en Utrecht. Voorlopig is het alleen op projectbasis. Projectleider Maike van der Maat noemt het een succes. Deelnemers zijn enthousiast en het begrip over en weer neemt sterk toe, stelt ze.

Foto Dick Rozendaal

Barneveld – Directeur Peter de Neef (rechts) van apparatenbouwer Moba in Barneveld legt aan een delegatie van politici en ondernemersorganisatie FME uit hoe de akoestische crack-detector werkt. De machine kan 180.000 eieren per uur verwerken. Het bedrijf greep het werkbezoek aan om politici duidelijk te maken dat opleiding en praktijk niet altijd goed op elkaar aansluiten.

Foto Wil Groenhuijsen

Dronten – Directeur Martin Robaard van kweekbedrijf Wiersum Plantbreeding geeft bezoekers van zaadhandel WPA Robertus uitleg over graanveredeling. Robertus is een belangrijke klant van Wiersum, vertelt Robaard. ”We laten zien welke nieuwe rassen we hebben. Ons zomergerstras
Shannon zit in het laatste jaar van beproeving. Dit ras scoort een hogere opbrengst dan de rassen die nu op de Rassenlijst staan. Ons wintertarweras Elixer zit ook in het laatste jaar van beproeving. Dit ras scoort erg goed voor fusariumresistentie.” Foto AxiPress

Hunsel – Het einde van het aspergeseizoen, traditioneel op 24 juni, nadert. Telers kijken terug op een vlak seizoen met een matige opbrengst. Het telersmaatschap Vissers uit Hunsel trekt de aspergebedden alweer glad. De telers stoppen iets vroeger dan gebruikelijk, omdat ze dit jaar ook vroeger hebben geoogst. Daarmee wordt voorkomen dat de aspergewortels te veel worden uitgeput en de goede kwaliteit asperges voor het nieuwe seizoen bewaard blijft. Vissers heeft dit jaar duidelijk minder goed verdiend dan in 2010. Volgens de telers mag er gesproken worden van een extreem uitzonderlijk aspergejaar, waarbij de afzet zeer geleidelijk verliep. Door het uitblijven van pieken, is er ook weinig extra’s verdiend.

Foto Twan Wiermans

Beheer
WP Admin