Henk Bleker, voorzitter van Vee- en Logistiek Nederland - Foto: Jan Sibon VarkensNieuws

Bleker: onhoudbare situatie bij NVWA

Henk Bleker, voorzitter van Vee- en Logistiek Nederland, laat donderdag 16 juni in een brandbrief aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten dat problemen bij de planning van exportkeuringen onhoudbaar is.

De problemen met de exportkeuringen van de NVWA spelen vooral in Noord- en Oost-Nederland. “Er zijn gewoon niet voldoende opgeleide dierenartsen die voor de NVWA de keuringen kunnen uitvoeren”, zegt Bleker. Varkenshouders en transporteurs moeten uren wachten op de keuring om vleesvarkens naar slachterijen te kunnen brengen die vaak vlak over de grens liggen.

Soms wordt de keuring op het laatst afgezegd. Of de keuring wordt zelfs van tevoren niet gehonoreerd door een tekort aan mensen bij de NVWA. “Wat de situatie nog erger maakt, is dat de vakantieperiode eraan komt, waardoor er nog minder mensen voor keuringen beschikbaar zijn”, geeft Bleker aan.

Samen met NVWA zoeken naar oplossingen

Bleker heeft woensdag 15 juni contact gehad met Harry Paul, inspecteur-generaal van de NVWA, over de problemen bij de NVWA. Eind volgende week staat er een gesprek gepland tussen de twee heren om gezamenlijk de problemen aan te pakken. “We willen de NVWA handreikingen aanbieden om de problemen te tackelen”, geeft Bleker aan.

Een van de oplossingen zou de invoering van de stalkeuring kunnen zijn. Daarnaast is de sector bereid om zelf de keuringen te organiseren, als de NVWA dit niet kan plannen. “De sector zouden lokale dierenartsen kunnen opleiden en de exportkeuringen kunnen laten uitvoeren onder toezicht van de NVWA”, aldus Bleker. Hij benadrukt dat er samen met de NVWA een oplossing moet komen in deze ‘onhoudbare situatie’. De NVWA heeft ook niet gevraagd om de extra eisen die Nederland stelt vergeleken met andere Europese landen, vindt Bleker.