Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Biologische peen voor Duitse verwerker

Biologisch-dynamisch akkerbouwbedrijf Warmonderhof laat industriepeen rooien met een klembandrooier om een schoon product te kunnen leveren.

Op het akkerbouwbedrijf van Stichting Warmonderhof in Dronten (Fl.) wordt 5,5 ha biologisch-dynamische C peen gerooid door loonbedrijf Heyboer uit Biddinghuizen. - Foto's: Sytze Bakker

Onder toeziend oog van enkele studenten loopt de oogst voorspoedig.

De peen van het ras Komarno is Demeter gecertificeerd. De peen is bestemd voor industrie en kan daarom met naast rijdende kippers geoogst worden. Warmonderhof teelt ook 5,5 hectare b peen voor de vrije markt.

Een dag later wordt de hier los gestorte peen met een shovel verladen naar de afnemer Demeter-Felderzeugnisse in Duitsland voor industriële verwerking tot producten als babyvoeding, wortelsap of blokjes. Eis van de afnemer is een schoon product zonder grond. De loofresten in de peen vormen geen probleem.

Warmonderhof is een opleidingscollectief voor biodynamische landbouw. Studenten komen zowel uit Nederland als uit het buitenland. Stichting Warmonderhof moet zichzelf bedruipen. Het is een compleet gesloten bedrijf van 85 hectare met tuinbouw, veehouderij en 45 hectare akkerbouw op 45 % afslibbare kleigrond.

Met dreigende lucht waaruit net een bui is gevallen kan nu mooi gerooid worden. John Geschiere van loonbedrijf Heyboer bestuurt de tweerijige DeWulf klembandrooier. Studenten van de Warmonderhof rijden naast met de kipper. Dat is voor hen een van de praktijklessen.

De opbrengst blijft volgens bedrijfsleider Arjan Veenstra met zo n 50 ton per hectare wat achter bij 60 tot 70 ton die normaal gehaald kan worden. Oorzaak is het schuiven in het bouwplan waardoor de peen geteeld werd na twee jaar grasland. De achtergebleven insecten vraten de jonge peen aan waardoor planten wegvielen. Met hier zelfs kale plekken.

De akkerbouwtak van de Warmonderhof omvat naast peen eerste en tweedejaars plantuien, suikermais, suikerbieten, aardappelen, tuinbonen en tarwe voor vermeerdering. Daarnaast teelt het bedrijf nog voedergewassen voor de koeien.

Beheer
WP Admin