Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Biologische bloemkool voor industrie

Bij biologisch dynamisch akkerbouwbedrijf maatschap Van Nieuwenhuyzen in Biddinghuizen (Flevoland) is de bloemkooloogst gestart. De kool is bestemd voor industriële verwerking.

 • De maatschap die gevormd wordt door vader Adri, moeder Carla en zonen Leen en Marc van Nieuwenhuyzen teelt voor het tweede jaar bloemkool. Dit jaar 11 hectare voor de industrie. Van Nieuwenhuyzen teelt 2 rassen, om spreiding in oogsttijdstip te krijgen. - Foto's: Sytze Bakker

  De maatschap die gevormd wordt door vader Adri, moeder Carla en zonen Leen en Marc van Nieuwenhuyzen teelt voor het tweede jaar bloemkool. Dit jaar 11 hectare voor de industrie. Van Nieuwenhuyzen teelt 2 rassen, om spreiding in oogsttijdstip te krijgen. – Foto’s: Sytze Bakker

 • Het snijden wordt met behulp van Poolse medewerkers en studenten van de Warmonderhof uit Dronten uitgevoerd. Dit handmatig snijden is best zwaar werk en daarom wordt op tijd een rustpauze ingelast. Voor de industriële verwerking moet al het blad er af.

  Het snijden wordt met behulp van Poolse medewerkers en studenten van de Warmonderhof uit Dronten uitgevoerd. Dit handmatig snijden is best zwaar werk en daarom wordt op tijd een rustpauze ingelast. Voor de industriële verwerking moet al het blad er af.

 • Dit is een plant van het vroege ras Aviso. Het sluitblad zit strak om de kool zit, dit is een raseigenschap.

  Dit is een plant van het vroege ras Aviso. Het sluitblad zit strak om de kool zit, dit is een raseigenschap.

 • De planten ontwikkelen zich niet allemaal even snel. Daarom gebeurt het oogsten van een perceel in 2 of 3 keer. Achterblijvende planten kunnen na de eerste ronde nog bijgroeien en worden dan in een tweede of derde ronde meegenomen.

  De planten ontwikkelen zich niet allemaal even snel. Daarom gebeurt het oogsten van een perceel in 2 of 3 keer. Achterblijvende planten kunnen na de eerste ronde nog bijgroeien en worden dan in een tweede of derde ronde meegenomen.

 • Soms staat er een bloemkool waar wat schimmel of rot op zit. Deze worden met een mes bewerkt om te voorkomen dat ze mee geoogst worden.

  Soms staat er een bloemkool waar wat schimmel of rot op zit. Deze worden met een mes bewerkt om te voorkomen dat ze mee geoogst worden.

 • Op de oogstmachine of eigenlijk een oogstverzamelaar bedient Sjaak de Kroes de afvoer van de kolen naar de kisten.

  Op de oogstmachine of eigenlijk een oogstverzamelaar bedient Sjaak de Kroes de afvoer van de kolen naar de kisten.

 • Van Nieuwenhuizen heeft deze machine zelf aangepast. Achterop de oogstwagen bouwden ze 2 kistenkantelaars om de grote kisten productvriendelijk te kunnen vullen.

  Van Nieuwenhuizen heeft deze machine zelf aangepast. Achterop de oogstwagen bouwden ze 2 kistenkantelaars om de grote kisten productvriendelijk te kunnen vullen.

 • De vario-trekker voor de oogstwagen kan heel langzaam rijden en vindt zonder chauffeur maar met GPS de weg.

  De vario-trekker voor de oogstwagen kan heel langzaam rijden en vindt zonder chauffeur maar met GPS de weg.

 • Zoon Leen van Nieuwenhuizen zorgt voor de afvoer van de kisten. Met een zelf ontwikkeld wisselsysteem kunnen die per 2 van de machine gehaald worden.

  Zoon Leen van Nieuwenhuizen zorgt voor de afvoer van de kisten. Met een zelf ontwikkeld wisselsysteem kunnen die per 2 van de machine gehaald worden.

 • De kisten gaan direct in de koelcel op een temperatuur van 1 graad. Na een paar dagen gaan ze naar de afnemer.

  De kisten gaan direct in de koelcel op een temperatuur van 1 graad. Na een paar dagen gaan ze naar de afnemer.

 • De bloemkolen gaan heel naar de afnemer. Het hart van de kool wordt er in de fabriek uitgeboord zodat de roosjes overblijven. Van het hart kan nog bloemkoolrijst gemaakt worden voor verwerking in babyvoeding.

  De bloemkolen gaan heel naar de afnemer. Het hart van de kool wordt er in de fabriek uitgeboord zodat de roosjes overblijven. Van het hart kan nog bloemkoolrijst gemaakt worden voor verwerking in babyvoeding.

 • De rijpaden liggen 21 meter uit elkaar. Zo kan het tussenliggende gedeelte van 2 kanten geoogst worden.

  De rijpaden liggen 21 meter uit elkaar. Zo kan het tussenliggende gedeelte van 2 kanten geoogst worden.

Beheer
WP Admin