AlgemeenNieuws

‘Biobrandstoffen niet geschikt als duurzame energie’

Amsterdam – De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) vindt dat biobrandstoffen niet bijdragen aan het verbeteren van het klimaat. In een gezamenlijk visiedocument uiten wetenschappers hun zorgen over het effect van het Nederlandse Energieakkoord en het Europese beleid voor bio-energie.

Volgens de wetenschappers moet biomassa, waartoe ook landbouwafval en frituurvet worden gerekend, niet worden gezien als brandstof, maar als grondstof. “Bouw de verplichtingen voor biobrandstof af. Stel intussen hogere duurzaamheidseisen aan de herkomst van biomassa”, adviseren de wetenschappers waaronder Rudy Rabbinge.

De wetenschappers vinden dat het gebruik van bio-ethanol en biodiesel als transportbrandstof niet of nauwelijks bijdraagt aan het verminderen van CO2-uitstoot.

Het gebruik van planten voor energie is inefficiënt. “Zonnecentrales kunnen veel meer zonne-energie vastleggen”, aldus de wetenschappers. Ze zijn ook kritisch over de concurrentie tussen biobrandstof en voedselproductie. “Vanwege gebrek aan grond wordt hiervoor natuur ontgonnen. Hierbij komt veel CO2 vrij, waardoor de nettowinst bij het vervangen van fossiele biobrandstof beperkt is. Ook het gebruik van ‘afval’ uit de agrarische productie is volgens de deskundigen discutabel, omdat dit ook gebruikt kan worden als veevoer of voor chemische doeleinden. Ook het gebruik van tweede generatie biobrandstoffen uit plantenafval legt beslag op vruchtbare grond en water.

De Tweede Kamer spreekt deze week over het energieakkoord.

Beheer
WP Admin