Biologische boeren willen geen vee inleveren om de derogatie te redden. RundveeNieuws

Bioboeren naar rechter om aanpak fosfaatreductie

Biologische melkveehouders worden onevenredig hard getroffen door de maatregelen om het fosfaatprobleem in de melkveesector op te lossen. Daarom stapt branchevereniging De Natuurweide naar de rechter.

“We hebben als bestuur die beslissing genomen”, zegt bestuurslid Peter de Nooij. “We hebben overleg gehad met onze advocaat en hij is nu druk bezig het kort geding voor te bereiden.” Wanneer de zaak dient, is nog niet bekend. In de visie van de biologische melkveehouders is het niet terecht dat zij moeten bijdragen aan de krimp van de melkveesector die elders gerealiseerd is.

Fosfaatreductieplan

Eind vorig jaar presenteerde staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) het fosfaatreductieplan om de productie van mest – en daarmee fosfaat – terug te dringen. Hiermee blijft Nederland binnen de vastgestelde Europese normen en is de kans groot dat de derogatie voor de komende jaren veilig wordt gesteld.

Volgens De Natuurweide moeten biologische boeren nu ‘boeten’ voor de explosieve groei bij gangbare melkveehouders. De biologische melkveehouderij is goed voor circa 2,5% van de melkveesector.

Beheer
WP Admin