Lossen van corngold op archiefbeeld. Foto: Marten Sandburg Fotografie RundveeNieuws

Bij 29 melkveebedrijven residu-norm overschreden

Bij 29 melkveebedrijven heeft de besmetting van Corngold en een aantal andere maisproducten met aflatoxine geleid tot een overschrijding van de wettelijke limiet voor melk, maar niet tot besmetting van consumentenproducten.

Dit heeft de NVWA bekendgemaakt. De besmetting deed zich eind maart voor en zat in product afkomstig van de meelfabriek van Tate & Lyle in Koog aan de Zaan. In een eerste reactie na het bekend worden van de vervuiling van de maisproducten met het schimmelgif werden enkele honderden melkveebedrijven geblokkeerd. Dat was echter niet voor lang.

Melk niet opgehaald

Uiteindelijk bleven 29 bedrijven over waar de residu-norm werd overschreden. De melk van deze bedrijven is niet opgehaald door de verwerkers en niet in het consumptiekanaal terechtgekomen. Op 6 april zijn alle bedrijven weer vrijgegeven. Ook in België en Duitsland is vervuild product teruggehaald.

Het gevaar van aflatoxine in de mais is dat dit via de melk bij de consument kan komen. Dat is dus niet gebeurd.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Reacties

  1. Gelukkig heeft deze vervuiling niets met chemische bestrijdings middelen te maken of medicijnresten maar gewoon van een natuurlijk voorkomende schimmel in mais.