Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

‘Big data’ kunnen weerbaarheid dier verbeteren

Gezondheid en welzijn van dieren verbeteren, economische verliezen beperken en het werkplezier van boeren vergroten. Dit is mogelijk door de veerkracht van dieren genetisch te verbeteren. Dit blijkt uit een onderzoek naar automatisering, oftewel big data, door Wageningen UR.

Veerkracht is de mate waarin, in dit geval, een dier kan omgaan met veranderingen zonder uit het natuurlijk evenwicht te raken. Een dier heeft een bepaald evenwicht en door bijvoorbeeld verandering van het rantsoen wordt deze verstoord. Het is dan aan het dier om zich zodanig aan te passen dat het evenwicht wordt hersteld. Dieren met meer levenservaring zullen dit doorgaans makkelijker doen dan jonge dieren. De mate en de intensiteit van de verandering zijn ook van invloed op het herstel.

In de huidige veehouderij zijn meer data bekend, waardoor fluctuaties in de dagelijkse productie bepaald kunnen worden. Volgens de onderzoekers kunnen deze ‘big data’ gebruikt worden voor het meten van veerkracht. Door deze gegevens te verzamelen, is het volgens onderzoeker Tom Berghof mogelijk om genetische effecten te bepalen. “We bereiden ons voor op de nieuwe mogelijkheden voor andere diersoorten”, zegt Berkhof. In de toekomst gaat onderzocht worden waarom sommige dieren veerkrachtiger zijn dan andere.

Beheer
WP Admin