Zaaien van suikerbieten. Komend seizoen is er ruimte voor een groter areaal. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Bietenareaal groeit te weinig

Telers bestelden krap zaaizaad. Het suikerbietenareaal mag van Cosun nog iets meer groeien.

Op basis van de zaadbestellingen komt het Nederlandse suikerbietenareaal in 2022 uit op zo’n 84.000 hectare. Dat meldt Cosun Beet Company. Het areaal wordt daarmee zo’n 1,5% groter dan in 2021. De toewijzing voor de hoeveelheid bieten die telers mogen leveren is voor dit jaar echter met 3% verhoogd naar 105%. Telers zaaien gemiddeld dus wat krap voor hun toewijzing. Cosun wil wel graag een iets groter areaal. Volgens Arno Huijsmans, directeur Agrarische Zaken van Cosun Beet Company is er gezien de huidige suikermarkt wel ruimte voor een groter areaal. Telers die nog ruimte hebben voor meer suikerbieten kunnen in februari nog zaad bijbestellen. De keuze in rassen zal wel wat beperkt zijn.

Aaltjesresistente rassen

Uit de zaadbestellingen blijkt dat telers voor bijna de helft van het areaal kiezen voor aaltjesresistente rassen.Het aaltjesresistente ras Tessilia KWS is met 23% van het totale areaal veruit het grootste ras in 2022. Tweede grootste ras is Caprianna KWS met 12%, eveneens in het segment aaltjesresistentie. Annemartha KWS in het segment rhizoctoniaresistentie is het derde ras met 10% van het areaal.

Het aandeel aaltjesresistente rassen is 48% van het totaal, rhizoctonia 29%, rhizomanie 12% en de drievoudig resistente rassen nemen 11% van het areaal in.

De bietencampagne is inmiddels afgerond, op 14 januari zijn bij Cosun Beet Company in Hoogkerk de laatste bieten aangevoerd. In Dinteloord zijn de laatste bieten een paar dagen eerder verwerkt.

Reacties

Beheer
WP Admin