Foto: ANP RundveeNieuws

Biedingenstrijd om Australisch grootste veebedrijf

De verkoop van S. Kidman & Co, het grootste vleesveebedrijf in Australië is uitgemond in een biedingenstrijd.

De eerste die een bod uitbracht is Australian Outback Beef (AOB). Dat is een joint venture van mijnbouwgigant Hancock Prospecting en de chinese investeerder Shanghai CRED.

Afgelopen dinsdag bracht een consortium van vier grote familiebedrijven in de Australische vleesveehouderij een bod uit van 386 miljoen Australische dollar (ruim €269 miljoen). Dat bod is donderdagochtend met een half miljoen dollar overboden door de AOB.

Verkoop politiek gevoelig

De verkoop van Kidman ligt politiek erg gevoelig. Het bedrijf omvat 101.000 vierkante kilometer(ruim 10 miljoen hectare, 2,5% van de Australische landbouwgrond. Het is bijna 2,5 keer zo groot als Nederland) met 185.000 stuks vleesvee. Bij vervreemding aan een buitenlands bedrijf is federale toestemming nodig. Het consortium heeft deze toestemming niet nodig en benadrukt dat in zijn openbaar gemaakte bod.

Hancock Prospecting heeft al laten weten de biedstrijd desnoods zonder zijn Chinese partner door te zetten als de federale overheid verkoop aan de Joint Venture blokkeert.

Bekijk een kaart van het eigendom van S. Kidman & Co.