Foto: Mike Zwart RundveeFoto

Beter voer na nieuwbouw sleufsilo op melkveebedrijf

Melkveebedrijf Kesteloo in Venhuizen (N.-H.) legde begin deze maand een nieuwe sleufsilo aan. Door een lagere kans op broei levert dit hem een betere voerkwaliteit en meer arbeidsgemak op. De totale investering: net geen € 100.000.

Kesteloo melkt 75 koeien op 60 hectare. De melkproductie is 11.224 kilo per koe per jaar met 4,35% vet en 3,47% eiwit. Via het Landbouwportaal Noord-Holland vroeg de veehouder een subsidie voor de sleufsilowanden aan. Het Landbouwportaal heeft de subsidie in het leven geroepen om de erfafspoeling van mineralen en nutriënten te verminderen. Hij krijgt het maximaal haalbare bedrag van € 20.000 vergoed. Dit geld is niet alleen bedoeld voor de sleufsilo, maar ook om een erfverharding aan te leggen. De totale investering komt uit op € 96.000.

 • Melkveehouders Marius en Mark Kesteloo (op de foto) bouwden een nieuwe sleufsilo (rechts op de foto). De silo is 7,20 breed, 40 meter lang en 2 meter hoog. De overige silo’s zijn net zo groot maar hebben wanden van 1,20 hoog. “Omdat er met het inkuilen minder gras boven de muur uitkomt zal de kuil in de zomer minder last van broei hebben”, zegt Mark Kesteloo. - Foto's: Mike Zwart en Mark Kesteloo

  Melkveehouders Marius en Mark Kesteloo (op de foto) bouwden een nieuwe sleufsilo (rechts op de foto). De silo is 7,20 breed, 40 meter lang en 2 meter hoog. De overige silo’s zijn net zo groot maar hebben wanden van 1,20 hoog. “Omdat er met het inkuilen minder gras boven de muur uitkomt zal de kuil in de zomer minder last van broei hebben”, zegt Mark Kesteloo. – Foto’s: Mike Zwart en Mark Kesteloo

 • Voor het afvoeren van de kuilsappen heeft de veehouder een perssappenput aangelegd. Hiervoor ontvangt hij een subsidie van €5.000. Voor het plaatsen van de silowanden ontvangt hij ook €5.000. Ook heeft Kesteloo een erfverharding aangelegd van beton. De oude silo’s liggen lager dan het erf. Daardoor kunnen de sappen aan de voorkant niet het erf oplopen maar lopen zij naar de zijkant naar de opvangputten. De verharding is gesubsidieerd met €10.000. Alle subsidies komen uit het potje van het Landbouwportaal Noord-Holland.

  Voor het afvoeren van de kuilsappen heeft de veehouder een perssappenput aangelegd. Hiervoor ontvangt hij een subsidie van €5.000. Voor het plaatsen van de silowanden ontvangt hij ook €5.000. Ook heeft Kesteloo een erfverharding aangelegd van beton. De oude silo’s liggen lager dan het erf. Daardoor kunnen de sappen aan de voorkant niet het erf oplopen maar lopen zij naar de zijkant naar de opvangputten. De verharding is gesubsidieerd met €10.000. Alle subsidies komen uit het potje van het Landbouwportaal Noord-Holland.

 • Eerst heeft de veehouder grond gestort op plek van de nieuwe silo. De grond kan zo goed inklinken. Daarna is de grond afgegraven tot de gewenste hoogte. Hierop is worteldoek gelegd, dit is te zien op de foto. Hierop is een laag puinkorrel van 30 tot 35 centimeter gestort en goed aangedrukt. Dit is een goede fundering voor de silo-elementen.

  Eerst heeft de veehouder grond gestort op plek van de nieuwe silo. De grond kan zo goed inklinken. Daarna is de grond afgegraven tot de gewenste hoogte. Hierop is worteldoek gelegd, dit is te zien op de foto. Hierop is een laag puinkorrel van 30 tot 35 centimeter gestort en goed aangedrukt. Dit is een goede fundering voor de silo-elementen.

 • “De subsidie van het Landbouwportaal is een leuke bijkomstigheid, daardoor kan je het allemaal net wat mooier en luxer uitvoeren”, zegt Kesteloo. “Maar de subsidie moet je niet aanvragen als je het geld echt nodig hebt, omdat je anders de investering niet kan doen.”

  “De subsidie van het Landbouwportaal is een leuke bijkomstigheid, daardoor kan je het allemaal net wat mooier en luxer uitvoeren”, zegt Kesteloo. “Maar de subsidie moet je niet aanvragen als je het geld echt nodig hebt, omdat je anders de investering niet kan doen.”

 • Na de aanleg van de fundering heeft de veehouder een dun laagje zand aangebracht op de plek van de silo-elementen. Hierna kon Kesteloo de silowanden neerzetten. De veehouder heeft de plannen met een erfcoach van het Landbouwportaal besproken. “De coach maakte een rapportje. Om de subsidie aan te vragen moet je goed nadenken en beargumenteren waarom je wat precies wilt. De coach heeft ons goed geholpen, hij had zelf ook goede ideeën en dacht met ons mee.”

  Na de aanleg van de fundering heeft de veehouder een dun laagje zand aangebracht op de plek van de silo-elementen. Hierna kon Kesteloo de silowanden neerzetten. De veehouder heeft de plannen met een erfcoach van het Landbouwportaal besproken. “De coach maakte een rapportje. Om de subsidie aan te vragen moet je goed nadenken en beargumenteren waarom je wat precies wilt. De coach heeft ons goed geholpen, hij had zelf ook goede ideeën en dacht met ons mee.”

 • De vloer tussen de wanden is gekilverd om de goede hoogte van het beton te krijgen. Het oude beton ligt lager dan het nieuwe. De goot is dus opgehoogd. Daarmee kan de veehouder de kuilsappen scheiden. De rest van het erf is uitgegraven voor de verhoging. Voordat het beton gestort kan worden, moeten er weer worteldoek, stenen en een dubbele wapening liggen. Daarna kan het beton gestort worden.

  De vloer tussen de wanden is gekilverd om de goede hoogte van het beton te krijgen. Het oude beton ligt lager dan het nieuwe. De goot is dus opgehoogd. Daarmee kan de veehouder de kuilsappen scheiden. De rest van het erf is uitgegraven voor de verhoging. Voordat het beton gestort kan worden, moeten er weer worteldoek, stenen en een dubbele wapening liggen. Daarna kan het beton gestort worden.

 • Midden op het erf is een goot aangebracht. Deze vangt het regenwater op. Dit water is schoon en loopt de sloot in. De kuilsappen worden gescheiden opgevangen met een kleppensysteem. Dit valt allemaal onder de eisen van de subsidie van het opvangen van de kuilsappen.

  Midden op het erf is een goot aangebracht. Deze vangt het regenwater op. Dit water is schoon en loopt de sloot in. De kuilsappen worden gescheiden opgevangen met een kleppensysteem. Dit valt allemaal onder de eisen van de subsidie van het opvangen van de kuilsappen.

 • Kesteloo heeft goed over de aanleg nagedacht. “Als ik 4 dagen op rij dezelfde voersnelheid hanteer, dan kan ik een jaar voeren uit 2 silo’s. Elk jaar voer ik dus vanuit 2 silo’s en kuil ik er 2 vol.” In totaal heeft de veehouder 4 silo’s op het erf. Van september tot maart voert hij dan uit 2 silo’s, en van maart tot september uit de andere 2.

  Kesteloo heeft goed over de aanleg nagedacht. “Als ik 4 dagen op rij dezelfde voersnelheid hanteer, dan kan ik een jaar voeren uit 2 silo’s. Elk jaar voer ik dus vanuit 2 silo’s en kuil ik er 2 vol.” In totaal heeft de veehouder 4 silo’s op het erf. Van september tot maart voert hij dan uit 2 silo’s, en van maart tot september uit de andere 2.

 • Op deze foto is het beton gestort en glad gemaakt naar de gewenste gladheid. “In de silo is het glad zodat de kuilsappen minimaal effect hebben op de slijtage van het beton. Op het erf is het iets stroever zodat je niet de bocht uit vliegt als je op de trekker rijdt.”

  Op deze foto is het beton gestort en glad gemaakt naar de gewenste gladheid. “In de silo is het glad zodat de kuilsappen minimaal effect hebben op de slijtage van het beton. Op het erf is het iets stroever zodat je niet de bocht uit vliegt als je op de trekker rijdt.”

 • Met een extra sleufsilo erbij hoopt de veehouder op meer flexibiliteit rond het in- en uitkuilen. “Voorheen kuilde ik de mais wel eens om. Dat zorgt altijd voor verliezen.” Kesteloo vindt dat er altijd ruimte is voor verbetering op het bedrijf. “Wij hebben al minimale verliezen want we werken erg secuur. Maar het kan natuurlijk altijd beter.”

  Met een extra sleufsilo erbij hoopt de veehouder op meer flexibiliteit rond het in- en uitkuilen. “Voorheen kuilde ik de mais wel eens om. Dat zorgt altijd voor verliezen.” Kesteloo vindt dat er altijd ruimte is voor verbetering op het bedrijf. “Wij hebben al minimale verliezen want we werken erg secuur. Maar het kan natuurlijk altijd beter.”

 • De subsidie wordt pas uitbetaald na goedkeuring en uitvoering van het project. Zo’n 8 weken na de rekening verwacht Kesteloo het geld op zijn rekening. “De rest van het bedrag heb ik gewoon betaald”, zegt hij. “De rente is zo laag dat ik ervoor gekozen heb om een investering te doen. De lage rente geeft mij de ruimte om te optimaliseren voor de toekomst.” De subsidie is eenmalig. Elk bedrijf kan een maximumbedrag van €20.000 ontvangen. Dat is Kesteloo gelukt. “Misschien ga ik in de toekomst de andere kuilen ook wel optimaliseren. Maar voorlopig niet.”

  De subsidie wordt pas uitbetaald na goedkeuring en uitvoering van het project. Zo’n 8 weken na de rekening verwacht Kesteloo het geld op zijn rekening. “De rest van het bedrag heb ik gewoon betaald”, zegt hij. “De rente is zo laag dat ik ervoor gekozen heb om een investering te doen. De lage rente geeft mij de ruimte om te optimaliseren voor de toekomst.” De subsidie is eenmalig. Elk bedrijf kan een maximumbedrag van €20.000 ontvangen. Dat is Kesteloo gelukt. “Misschien ga ik in de toekomst de andere kuilen ook wel optimaliseren. Maar voorlopig niet.”

Beheer
WP Admin