Pootaardappelen worden in de haven van Vlissingen geladen in een vrachtschip. Foto: Peter Roek AkkerbouwAchtergrond

Bestemming pootaardappelen verschuift

De export van pootaardappelen bleef op peil in de eerste helft van dit afzetseizoen. Maar er zijn grote verschuivingen. De afzet naar Azië en Afrika daalde, die naar andere Europese landen steeg.

De pootgoedsector exporteerde volgens de Nederlandse Aardappel Organisatie tot en met 31 december totaal 355.617 ton pootgoed. Dat is 1,9% meer dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar. Vooral Marokko en Saoedi-Arabië kochten bovengemiddeld veel pootgoed in Nederland. Maar ook de afzet naar Spanje en Israël liep goed. De export naar Algerije moest daarentegen een flinke veer laten en zakte bijna 10% onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Ook Syrië, Duitsland en Portugal deden minder boodschappen in Nederland.

Meer pootgoed naar Turkije

Opvallend is dat de export naar Turkije in de eerste helft van dit seizoen 3 keer groter is dan vorig jaar. Dat komt volgens directeur Gerard Backx van handelshuis HZPC vanwege de doorvoer. “Leveranties naar Syrië die via Turkije lopen, zijn geboekt als export naar Turkije. Dat verklaart het hoge exportgetal naar Turkije.”

Export in lijn met vorige jaren

Volgens Backx is de export van oogst 2015 tot nu toe in lijn met andere jaren. “Er zijn beperkingen in de afzet naar Algerije. Dat zullen we vooral terug zien in de exportcijfers van januari. Ik kan niet voorspellen of de totale export zal dalen. De export loopt redelijk. Maar er zijn diverse beperkingen voor de export naar een aantal landen. De pootgoedexport binnen Europa was vorig seizoen flink gedaald vanwege de erg lage prijs van consumptieaardappelen. Daardoor is toen minder pootgoed verkocht. Dit jaar zijn we terug naar normalere hoeveelheden.”

Algerije neemt minder pootgoed af

De export naar Algerije komt veel lager uit omdat het land de uitstroom van harde valuta wil verminderen, zegt Backx. “Algerije krijgt minder harde valuta binnen door de lage olie- en gasprijzen. Daarom zijn er minder importlicenties afgegeven. De export naar Marokko loopt beter en het land koopt meer van Nederland en minder van Schotland door de koersverhouding tussen het Britse pond en de euro.”

Consumptieteelt Zuid-Europa trekt aan

De Nederlandse pootgoedsector exporteert dit seizoen meer naar Zuid-Europa, constateert directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico. “Die landen verdienen weer wat aan de consumptieteelt. Dat stimuleert de aankoop van pootgoed. Dat zie je ook bij de export naar Marokko en Saoedi-Arabië. Die landen hebben een goed consumptieseizoen achter de rug en importeren dan meer pootgoed.”

Export naar Pakistan keldert

De export naar Pakistan keldert met 70% naar 3.748 ton. Van Hoogen: “Pakistan had vorig jaar een extreem goed aardappeljaar en exporteerde zelfs aardappelen naar Rusland. Nu het minder gaat, koopt het land minder pootgoed. Rassen die zijn geteeld voor Pakistan moeten we nu ergens anders afzetten.”

Beheer
WP Admin