Melkprijzen stijgen: Arla en DOC passen tarieven aan in reactie op een positieve zuivelmarkt. - Foto: Wouter Koolmees RundveeNieuws

Bescheiden melkprijsstijgingen Arla en DOC

In december verhoogt Arla de melkprijs met € 1 naar € 40,11 per 100 kilo, terwijl DOC Kaas een stijging van € 2 aankondigt naar € 40,54. Beide bedrijven zien positieve ontwikkelingen in de zuivelmarkt.

Arla verhoogt de melkprijs in december met € 1 en komt uit op € 40,11 per 100 kilo melk. Dat is op basis van 4,2% vet en 3,4% eiwit, inclusief toeslagen voor klimaat, duurzaamheid en VLOG. Op basis van de standaardwaarden van 4,45% vet en 3,58% eiwit, die in Nederland worden gebruikt, komt de basisprijs uit op € 38,58 per 100 kilo melk. Heeft een melkveehouder recht op alle toeslagen, dan kan dat nog oplopen tot € 43,27 per 100 kilo melk.

De biologische melkprijs van Arla komt uit op een basisprijs van € 53,17 per 100 kilo melk. In vergelijking met november is dat eveneens een verhoging van € 1. Inclusief toeslagen loopt dat bedrag op tot maximaal € 57,96.

Lees verder onder de grafiek

DOC verhoogt € 2

DOC Kaas maakt voor december een melkprijs bekend van € 40,54 per 100 kilo melk. Ten opzichte van een maand eerder is dat een verhoging van € 2. Het bedrijf ziet een positief gestemde zuivelmarkt. Melkveehouders die zich inspannen voor toeslagen kunnen maximaal € 43,79 per 100 kilo melk verwachten. Vanaf januari zal het bedrijf op de 15e dag van elke maand de melkprijs bekendmaken. De zuivelverwerker verwacht op deze manier, volgens eigen zeggen, de melkprijs nauwkeuriger te kunnen vaststellen.

Bovengenoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor de Nederlandse markt is de 5,5 cent bijdrage aan ZuivelNL in mindering gebracht.

De melkprijzen zijn weliswaar hoger, maar komen niet in de buurt van de prijsverhoging die FrieslandCampina afgelopen maandag bekendmaakte. Deze verhoogde de melkprijs met maar liefst € 4 per 100 kilo melk.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin