De Lemken Heliodor-compact-schijveneg met daarop gemonteerd de Vogelsang DosiMat-precisieverdeler. - Foto's: Lemken MechanisatieNieuws

Bemester Vogelsang past nu op Lemken-schijveneg

Lemken gaat zijn Heliodor-compact-schijveneg verkopen met een aanbouwset, waarmee een precisieverdeler van Vogelsang voor vloeibare organische mest kan worden opgebouwd.

Vanaf maart 2022 is voor de compact-schijveneg Heliodor 9 van Lemken een installatieset leverbaar voor een degelijke en makkelijke opbouw van een DosiMat DMX-precisieverdeler van Vogelsang. Met die combinatie kan de gebruiker in één werkgang vloeibare, organische meststoffen zoals drijfmest uitbrengen en inwerken. Door de compacte, lichte constructie is de Heliodor (leverbaar in werkbreedtes van 3 tot 7 meter) geschikt als helft van een combimachine. Lemken zegt veel vraag te hebben van boeren die mest willen uitrijden en deze meteen intensief willen inwerken.

De uitlopen van de Vogelsang injecteren de mest bij de eerste rij schijven van de Heliodor 9. De volgende rij schijven en de nalooprol werken het in de grond.
De uitlopen van de Vogelsang injecteren de mest bij de eerste rij schijven van de Heliodor 9. De volgende rij schijven en de nalooprol werken het in de grond.

Degelijke aanbouw

Daar worden door dealers ook wel ad hoc-oplossingen voor gemaakt, om eenvoudige bestaande grondbewerkingsmachines aan uitrijapparatuur ‘te knopen’. Maar met de nieuwe ombouwset hebben klanten de mogelijkheid van een stabiele, degelijke aanbouwmogelijkheid. De trekker heeft er slechts weinig extra hef- en trekvermogen voor nodig. De DosiMat DMX verdeelt de meststof gelijkmatig in breedte en in de rijrichting, zowel bij zeer lage als zeer hoge uitbrenghoeveelheden.

Uitloop bij eerste rij

Het principe is bekend: een rotor met snijmessen homogeniseert de mest en perst die via slangen naar de afzonderlijke uitlopen. Die komen uit achter de eerste rij schijven van de Heliodor. De drijfmest wordt in de grond geïnjecteerd en met de tweede schijvenrij en de nalooprol ingewerkt. Een voorserie gaat voorjaar 2022 aan de slag in de praktijk, echt commercieel leverbaar is de opbouwset vanaf komende zomer. Prijs is nog niet bekend.

Beheer
WP Admin