Belgische zuivelsector verduurzaamt verder
Een melkveehouder in België initieerde in 2023 22,6 duurzaamheidsinitiatieven van de 42 mogelijke initiatieven. Bij de nulmeting in 2014 ging het nog om 9,4 van 35 initiatieven en in 2022 om 20,6 van de 42 initiatieven.
Vooral de productie van eigen groene energie (52%) en de verlenging van de levensduur van koeien (61%) bleken afgelopen jaar populaire maatregelen. Dat blijkt uit het jaarlijkse duurzaamheidsrapport, gepubliceerd door brancheorganisatie MilkBE. In het rapport (pdf) wordt de voortgang op het duurzaamheidsprogramma van de zuivelsector, de Duurzaamheidsmonitor, toegelicht.
Lees onderaan dit artikel: Zuivelbedrijven Flanders Food Productions en Vache Bleue samen verder
Drie schakels in de keten
De Belgische zuivelsector volgt de verduurzaming binnen drie schakels in de keten: op het melkveebedrijf, tijdens het transport en binnen de verwerking. Nagenoeg alle Belgische melkveehouders, meer dan 99%, maken werk van verduurzaming. In totaal gaat het om 45 bovenwettelijke duurzaamheidscriteria, onderverdeeld in 8 thema’s, waaronder dierenwelzijn, energie, milieu, klimaat en water. Zo gebruikt 56% van de veehouders alternatieve waterbronnen zoals regenwater. Ook voert 65% van de veehouders bijproducten uit de voedingsindustrie, zoals bierbostel en bietenpulp. 61% van de veehouders maakt werk van het verlengen van de levensduur van de koeien.
Opvallend is verder dat afgelopen jaar opnieuw veel werk is gemaakt van energiebesparing. Zo produceert ondertussen meer dan de helft van de Belgische melkveehouders groene energie via zonnepanelen, een pocket mestvergister, of windmolen.
Milieuvriendelijke bestrijdingsmaatregelen
Wat betreft milieu valt op dat het aantal melkveehouders dat milieuvriendelijke bestrijdingsmaatregelen neemt, de laatste jaren flink toeneemt.
Ook rijdt momenteel 14% van de RMO’s (rijdende melkontvangst) op alternatieve milieuvriendelijkere brandstoffen en pompt 15% van de RMO’s de melk elektrisch op. Het brandstofverbruik per 1.000 liter melk daalde in de periode 2013-2023 met 8%.
Ook de zuivelindustrie gaat door met verduurzaming van de productielocaties. Zo is het energiegebruik in de afgelopen tien jaar gedaald met 9% per liter melk. Ook het waterverbruik daalde met 22%. Ondertussen komt 36% van het nodige water uit alternatieve bronnen, zoals gezuiverd afvalwater of water verkregen uit melk tijdens diverse processen.
België telde afgelopen jaar 540.843 melkkoeien op 5.884 melkveebedrijven. De melkproductie kwam uit op 4,4 miljard liter, goed voor een omzet van €7 miljard.
LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL
Nieuwsbrief zuivelmarkt
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.