Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Belgische aardappelhonger blijkt ook uit cijfers

De grote behoefte aan aardappelen vanuit België zien we terug in de exportcijfers van Nederland. In april exporteerde Nederland ruim 62.000 ton consumptie- en industrieaardappelen naar de zuiderburen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse aardappel Organisatie (NAO).

In de afgelopen jaren schommelde de Belgische vraag naar Nederlandse consumptieaardappelen in april zo tussen 30.000 en 40.000 ton. Dat de Belgen nu zo’n 25.000 ton meer afnemen dan normaal, bewijst dat het een bijzonder jaar is. Dat komt omdat de Belgen zelf te kampen hebben met de naweeën van een magere oogst. Door de droogte in 2022 bleef de totale aardappeloogst in België bijna 8% kleiner dan het jaar daarvoor.

Toenemende vraag vanuit industrie

De vraag vanuit de industrie is daarentegen alleen maar groter geworden. Met name in België zijn nieuwe fabrieken en verwerkingslijnen opgezet om in de groeiende vraag naar aardappelproducten te kunnen voorzien. En dat resulteert dus in een toenemende vraag naar grondstof. Bij gebrek aan lokale productie zoekt de industrie deze aardappelen in het buitenland.

Tekst gaat door onder grafiek

Profiteren van grotere vraag

Nederland kende in 2022 een goede oogst en kan zodoende profiteren van de grotere vraag uit België. We zien dan ook dat de Belgische vraag de aardappelmarkt dicteert. De grote prijsstijgingen in de afgelopen weken zijn daarvan het gevolg. Hoofdras Fontane noteert inmiddels € 45 per 100 kilo. Dat had niemand durven dromen aan het begin van het seizoen.

Ook Frankrijk meer behoefte

Ook Frankrijk heeft meer behoefte aan Nederlandse aardappelen. De Fransen importeerden in april 12.373 ton uit Nederland. In de afgelopen jaren was deze vraag in april gemiddeld kleiner dan 3.000 ton. Duitsland nam een kleine 8.000 ton af in april. Dat is meer dan in de drie voorafgaande jaren, maar er zijn ook wel jaren dat de Duitsers 12.000 tot 13.000 ton importeerden in deze maand.

Alles bij elkaar werd in april meer dan 100.000 ton Nederlandse consumptie- en industrieaardappelen geëxporteerd. In dezelfde maand vorig jaar was dat 66.481 ton. Een groot verschil dus. De totale export dit seizoen is inmiddels gestegen naar 758.443 ton. Deze hoeveelheid is bijna een derde groter dan in dezelfde periode van het seizoen 2021-’22.

Beheer
WP Admin