Foto: ANP AlgemeenNieuws

België vernietigt 10.000 ton appels en peren

Belgische telers van appels en peren zien zich genoodzaakt om een deel van hun oogst te vernietigen. Dat is nog steeds het gevolg van het Russisch handelsembargo op landbouwproducten na de crisis in Oekraïne.

Ook elders in Europa is er overdruk op de fruitmarkt. Belangrijke appellanden zoals Polen en Italië vernietigen ook een deel van hun oogst. Dat meldt Belga. In België zou al 10.000 ton fruit vernietigd zijn.

Helft vernietigd

De Belgen mogen van Europa dit jaar 25.700 ton appels en peren vernietigen. Dat is ongeveer 4% van de Belgische productie. Op 17 oktober was volgens de Boerenbond al ongeveer de helft van die hoeveelheid vernietigd. De maatregel wordt van kracht wanneer de prijs voor appels onder de 10 cent per kilo zakt en die voor peren onder de 12 cent. De boer krijgt dan een vergoeding voor het vernietigde fruit, al blijft die volgens de Boerenbond ver onder de kostprijs.

Geen goed jaar

“Nochtans was het sowieso al geen goed jaar. We hebben 18% minder appels en 10% minder peren. Maar door het kwijtraken van Rusland als afzetmarkt zijn we genoodzaakt dergelijke maatregelen te nemen om de prijs gestabiliseerd te krijgen”, stelt Anne-Marie Vangeenberghe van Boerenbond op Vilt.be. Fruitprijzen blijken erg gevoelig voor schommelingen in vraag en aanbod. Zo zorgt 1% overschot ervoor dat de prijs met 10% keldert. Omgekeerd geldt ook dat 1% tekort de prijs met 10% opdrijft.

Beheer
WP Admin