In Nieuwvliet in Zeeuws-Vlaanderen worden aardappelen gerooid. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

België toont grote kooplust in consumptieaardappelen

België importeerde in januari bijna zo’n 42.000 Nederlandse consumptie- en industrie-aardappelen. De grondstofbehoefte van de Belgische aardappelindustrie leverde daarmee een grote bijdrage aan een grotere Nederlandse export.

De laatste jaren kwam de aardappelexport naar België in januari bij lange na niet aan de 40.000 ton. De Belgische industrie kon over meer dan voldoende aardappelen uit de lokale teelt beschikken en bovendien was er minder vraag naar aardappelproducten vanwege coronamaatregelen.

Groeiende behoefte aan grondstof

Nu de capaciteit weer flink is opgeschroefd, is er sprake van een groeiende behoefte aan grondstof. De aardappeloogst in België viel vorig jaar echter kleiner omdat de gewassen last hadden van de droogte. In Nederland groeiden de gewassen vorig jaar wel goed en daarom is de stroom richting België weer toegenomen.

De totale Nederlandse export van consumptie- en industrieaardappelen kwam in januari uit op 72.552 ton, blijk uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Die hoeveelheid is zo’n 20.000 ton groter dan in de voorgaande twee jaren. Naast België gingen er ook wat meer aardappelen naar Spanje, Italië en Duitsland.

Beheer
WP Admin