Bintjes, geteeld op kleigrond. - Foto: Jan Willem Schouten AkkerbouwNieuws

Belgapom stopt notering Bintjes

Belgapom beperkt zich tot een notering voor het ras Fontane.

Belgapom stopt met de wekelijkse notering van Bintjes. Vanaf de start van het nieuwe bewaarseizoen beperkt de prijzencommissie van Belgapom zich tot een notering voor het ras Fontane.

Vorig seizoen werd al op meer dan de helft van het Belgische aardappelareaal het ras Fontane geteeld, verklaart CEO Christophe Vermeulen van de Belgische beroepsvereniging voor aardappelhandel en -verwerking. Het bestuursorgaan van Belgapom heeft het besluit om enkel nog Fontane te noteren unaniem genomen, benadrukt hij. Gezien de sterke toename in het contracteren van Fontanes in België zal de organisatie ook de gemiddelde contractprijs van Fontane gaan vermelden in een grafiek.

Voor Bintje en Challenger zullen nog wel prijswaarnemingen en marktstemmingen worden gemeld, maar voor deze rassen komen er dus geen officiële noteringen meer. “Fontane is weliswaar dominant maar uiteraard niet de enige verbouwde en verhandelde ras in de Belgische aardappelsector”, stelt Vermeulen in een toelichting.

Notering vroege aardappelen

Op dit moment worden noteringen vastgesteld voor vroege aardappelen. De notering voor deze week daalt met 50 cent. De notering komt daarmee op € 12 per 100 kilo. Eind juli klom de aardappelnotering nog naar € 20 per 100 kilo. Sindsdien gaat het bergafwaarts met de prijs. Een gebrek aan vraag naar vrije aardappelen is daarvan de oorzaak.

De aardappelverwerkende industrie laat zich bevoorraden met vooraf gecontracteerde aardappelen en meeleveraardappelen. Daarmee wordt de grondstofbehoefte van de fabrieken op dit moment voorzien. Afnemers hoeven zodoende niet de markt op om extra vrije aardappelen te kopen. De stemming in de markt is dan ook heel rustig.

Beheer
WP Admin