Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) en Eurocommissaris Frans Timmermans voorafgaand aan hun ontmoeting in de Tweede Kamer. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

BBB put hoop uit gesprek met Timmermans

Politiek leider Caroline van der Plas van de BBB ziet aanknopingspunten in het gesprek over het Europees natuurbeleid, dat zij voerde met Europees Commissaris Frans Timmermans. Zij kwam uit het gesprek met ‘een heel positief gevoel’.

Van der Plas meldde tevreden dat Timmermans heeft aangeboden dat zijn mensen meedenken met de plannen van BBB en JA21 om de stikstofregels in Nederland aan te passen. De BBB-leider zei na afloop dat wellicht nog wat geschaafd en verbeterd kan worden aan het wetsvoorstel. “Nou, prima.”

BBB en JA21 hebben een wetsvoorstel gedaan om de kritische depositiewaarde als resultaatsverplichting uit de wet te halen. Tegelijk moet een (hogere) drempelwaarde voor stikstof worden ingevoerd bij de vergunningverlening van 1 mol depositie per hectare per jaar. Verder willen ze een eind aan de handel in stikstofrechten vanuit de landbouw naar de industrie of het verkeer.

Na afloop van het twee uur durende gesprek in het gebouw van de Tweede Kamer zei Van der Plas dat Timmermans heel veel van wat BBB al zegt, heeft bevestigd. Brussel zegt niet altijd nee, kreeg ze van Timmermans te horen. “Dat helpt mij hier in het debat.”

Stikstof is niet enige oorzaak

Van der Plas vindt dat de vermindering van de stikstofneerslag niet altijd de enige oplossing is om de verslechtering van natuur tegen te gaan. Bovendien hebben lidstaten de vrijheid om hun eigen aanpak te kiezen bij de instandhouding van de natuur. “Het belangrijkste dat ik heb meegekregen: Brussel zegt niet nee.”

Europees Commissaris Timmermans bewierookte BBB vanwege de stikstofplannen die de partij samen met JA21 heeft ingediend. Het is volgens Timmermans een oprechte poging om met alternatieven te komen, dat is geen sprookjesnota. “Ze hebben goed werk geleverd om iets op papier te zetten, dat kan helpen een oplossing naderbij te brengen.”

Timmermans wilde echter geen stempel van goedkeuring geven op de plannen. “Daar is het niet ver genoeg voor en dat is ook niet onze rol. Maar als we met technische informatie kunnen helpen de nota nog beter te maken, zullen we dat graag doen.”

Ander pad dan kabinet koos

Hij juicht toe dat ook BBB zich aan de Europese natuurregels wil houden en de natuur wil beschermen. “Alleen zij heeft daar een ander pad voor dan het kabinet heeft gekozen. Zij zal moeten aantonen dat dat pad daartoe leidt, dat is niet mijn taak.”

Timmermans zegt dat stikstof ‘cruciaal’ is als het gaat om het Nederlandse natuurbeleid. Hij houdt vol dat de stikstoflast in Nederland moet worden teruggedrongen. “Er zijn andere methoden denkbaar, maar denk nou niet dat je onder het probleem van stikstof uitkomt.”

Timmermans heeft Van der Plas aangeboden te helpen bij de verbetering of aanvulling van de voorstellen. De Europees Commissaris ging niet inhoudelijk in op de vraag of de voorstellen van BBB en JA21 in lijn zijn met de Europese regels.

Reacties

  1. en dat smerige CDA doet niks wat een meelopers gelukkig krijgen ze elke dag minder leden. wat een flapdrollen dat CDA

  2. Dus het verhaal van minister vd Wal (en het kabinet) dat het allemaal moet van Brussel is wel een beetje erg veel gejokt.

Beheer
WP Admin