Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Anton Kappers AlgemeenNieuws

BBB grootste in 13 van 21 waterschappen

De BoerBurgerBeweging (BBB) werd in 13 van de 21 waterschappen de grootste partij na de waterschapsverkiezingen van vorige week woensdag. Dat blijkt uit de definitieve uitslag die de Unie van Waterschappen donderdag bekendmaakte.

Na de voorlopige uitslag was al duidelijk dat BBB ‘zeker’ in 13 waterschappen de grootste zou worden. BBB komt als nieuwkomer met 118 zetels de besturen binnen. Daarmee won het 23 procent van alle gekozen zetels. Bij de waterschapsverkiezingen werden in 21 waterschappen 518 zetels verdeeld.

Meer winnaars bij de waterschappen

Ook de Partij voor de Dieren deed goede zaken. De partij groeit van 17 naar 37 zetels. De partij deed deze verkiezingen in meer waterschappen mee en zag het aandeel in de besturen groeien van 4 naar 7 procent.

De andere partij die als winnaar in de waterschapsverkiezingen uit de bus komt, is Water Natuurlijk. Dit is de partij waarop D66, GroenLinks en Volt hun kiezers adviseren te stemmen bij de waterschapsverkiezingen. Water Natuurlijk neemt in vijf waterschappen het voortouw. Water Natuurlijk krijgt 91 zetels, wat een stijging betekent ten opzichte van de 85 zetels vier jaar geleden.

Geen winnaars zonder verliezers

Grote verliezers bij de waterschapsverkiezingen zijn CDA, VVD en 50PLUS. Het CDA zakt van 60 naar 35 zetels en de VVD van 70 naar 55 zetels. 50PLUS daalt van 32 naar 10 zetels. Ook lokale partijen leveren in ten opzichte van 2019. Toen hadden ze een aandeel van 17 procent in de besturen, dat is nu gezakt naar 11 procent.

De definitieve opkomst is 53,1 procent, tegen 51,3 procent in 2019. In waterschap Drents Overijsselse Delta was de opkomst het hoogst met 65 procent en in het hoogheemraadschap van Delfland het laagst met 44,8 procent.

Op donderdag 30 maart worden alle verkozen waterschapsbestuurders geïnstalleerd. Bij de vorige verkiezingen in 2019 waren in juni in alle waterschappen de bestuurssamenstellingen bekend.

Mede-auteur Kirsten Graumans

Alles over de verkiezingen lees je in dit dossier!

Beheer
WP Admin