AlgemeenNieuws

BayWa stapt in Zuid-Europese veevoermarkt

München – Het Duitse agrohandels- en dienstverleningsconcern BayWa breidt de activiteiten in het segment landbouwgrondstoffen uit naar Zuid-Europa.

Via de Nederlandse holding BayWa Agrar International BV is in Rome een maatschappij opgericht onder de naam van het Rotterdamse graanhandelsbedrijf Cefetra. Dit bedrijf is sinds 2012 een dochter van BayWa.

De nieuwe Cefetra-vestiging in de Italiaanse hoofdstad gaat zich richten op de afzet aan zowel de veevoeder- als levensmiddelenindustrie, zo heeft het in München hoofdkantoor houdende concern donderdag meegedeeld.

Het initiatief is volgens BayWa een uitvloeisel van de concernstrategie om in Europa nieuwe markten op te sporen. Cefetra in Rome kan bij de distributie profiteren van de haven in Rotterdam. “Op andere Europese markten zijn we van plan soortgelijke maatschappijen op te richten,” laat directietopman Klaus Josef Lutz weten. BayWa gaat zich volgens Lutz voortaan primair bezighouden met de distributie en logistiek van de producten. Cefetra moet daarbij de draaischijf worden. De productie zal  daarentegen worden afgestoten. Tegen deze achtergrond is het besluit genomen om de drie krachtvoerfabrieken van dochterbedrijf RKW Süd te verkopen aan Deutsche Tiernahrung Cremer (DTC) in Düsseldorf. RKW Süd produceert jaarlijks 500.000 ton aan krachtvoer.

Het concern draaide in de eerste negen maanden qua omzet- en resultaatontwikkeling minder goed dan vorig jaar, zo blijkt uit de cijfers. Deels was dat toe te schrijven aan het door de grote oogsten veroorzaakte prijsverval bij de landbouwgrondstoffen, maar ook doordat vorig jaar eenmalige winsten konden worden geboekt op de verkoop van onroerend goed. De segmenten bouw en energie draaiden op zich wel prima maar konden de omzet-en resultaatdaling niet volledig compenseren, aldus de toelichting. De omzet daalde met €600 miljoen naar €11,4 miljard en het resultaat voor belasting en rente (ebit) naar €74,5 miljoen. Dat is ruim €103 miljoen minder dan in de eerste negen maanden van 2013.

Een overzicht van de voerprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin