Een proefveld van Solynta. Op het veld worden aardappelen tegen de schimmel phytophthora veredeld. Foto ter illustratie. – Foto: Tamara Reijers AkkerbouwNieuws

Bayer en Solynta samen met aardappelzaad de markt op

Het Duitse Bayer en het Nederlandse Solynta gaan samen aardappelzaad vermarkten in Kenia en India. De bedrijven hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Voor Bayer is het de eerste stap op de wereldwijde aardappelmarkt. Solynta is gespecialiseerd in de hybride veredeling van aardappelen.

Bayer zal nieuwe hybride rassen distribueren naar de meest afgelegen gebieden in India en in het Oost-Afrikaanse Kenia. Teelt van aardappelen uit zaad in plaats van pootgoed heeft in deze gebieden voordelen omdat zaad beter bewaarbaar en transporteerbaar is dan pootgoed. Hybride veredeling maakt snelle verbeteringen mogelijk in de aardappelrassen.

Volgens Peter Poortinga, ceo van Solynta, is de samenwerking een belangrijke stap in de commerciële introductie van aardappelzaden. Voor Solynta is dit het begin van een uitgebreide commerciële aanwezigheid in beide regio’s. Kenia en India kennen een groeiende bevolking en zien in aardappelen een belangrijk gewas voor hun voedselzekerheid. Maar kleine telers hebben tot nu toe beperkt toegang tot goed uitgangsmateriaal. De verwachting is dat dit verandert als goede aardappelrassen beschikbaar komen in de vorm van zaad.

Beheer
WP Admin