Dirk Wendel, operationeel manager bij Rehhütte Boerderij, vult de zaaimachine die aan de tractor gekoppeld is met zaad. De boerderij van BASF, die zo'n 480 hectare beslaat, is een echte landbouwonderneming. De ervaringen die daar worden opgedaan, worden op diverse manieren gebruikt om boeren duurzame oplossingen te bieden. - Foto: BASF AlgemeenNieuws

BASF ziet omzet agrarisch licht dalen

BASF ziet omzet en winst dalen in 2023; tak agrarisch presteert relatief goed met winststijging, ondanks omzetdaling.

Het Duitse chemieconcern BASF heeft de omzet en de winst afgelopen jaar drastisch zien dalen. De tak agrarisch deed het nog het best, met zelfs een stijging van de winst. Maar ook daar een kleine daling in de omzet. Dat blijkt uit de definitieve jaarcijfers van het bedrijf.

Het operationele bedrijfsresultaat (EBITDA) voor speciale items van het hele concern zakt met 29% naar € 7,7 miljard. De omzet zakte van € 87 miljard naar € 70 miljard. Er is veel minder verkocht, terwijl de prijzen van de meeste producten ook lager waren. Het bedrijfsresultaat (EBIT) voor aftrek van speciale items komt op € 2,2 miljard.

Tak agrarisch van BASF

De voor het bedrijf belangrijke agrarische tak deed het nog het best. De omzet van BASF Agricultural Solutions nam licht af van € 10,3 naar € 10,1 miljard. Dit komt door lagere volumes (-7%), terwijl de prijzen wel hoger waren (+8%). Het resultaat (EBIT) voor speciale items steeg zelfs nog, van € 1,2 naar € 1,6 miljard. In Europa groeide de omzet ook nog, maar in Zuid-Amerika ging die fors omlaag. Dat komt met name door waardedaling van de Argentijnse munt.

De agrarische tak is goed voor 15% van de omzet van het hele concern en bijna 30% van het resultaat (EBITDA) van het bedrijf.

Lees verder onder de grafiek

Gewasbeschermingsmiddelen

Gewasbeschermingsmiddelen zijn het belangrijkste agrarische product van BASF. Maar ook op de zaadmarkt is het bedrijf wereldwijd een grote speler. Het heeft onder meer zaaigoed voor koolzaad, tarwe, katoen, soja en groentes. Een bekende onkruidbestrijder van het bedrijf is Dicamba. In tegenstelling tot concurrent Bayer hoeft BASF geen miljarden te reserveren voor rechtszaken in verband met claims vanwege gezondheidseffecten van Roundup.

Bijna de helft van het budget voor R&D (in totaal € 2,1 miljard) van het bedrijf wordt geïnvesteerd in de agrarische tak. BASF bracht onder meer als eerste tomatenzaad op de markt met resistentie tegen het ToBRFV-virus.

Bezuinigingen BASF

Vorig jaar februari is een bezuinigingsronde in gang gezet die over heel BASF tot 2026 meer dan een miljard moet besparen. Eind 2023 was al € 600 miljoen van die besparing gehaald. Voor dit jaar verwacht BASF een voortzetting van de zwakte in de wereldeconomie met in de tweede helft wat meer groei.

Lees meer over agribusiness


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin