VarkensNieuws

Baltische staten en Polen willen aanpassing aanpak varkenspest

Talinn – Estland, Litouwen, Letland en Polen willen verruiming van de mogelijkheden voor de aanpak van Afrikaanse varkenspest. In een brief aan de Europese raad van landbouwministers vragen ze om een ruimere vergoeding vanuit de Europese Unie. Daarnaast willen ze duidelijker regels voor de begrenzing van besmette regio’s.

Volgens de brief van de Estse landbouwminister Urmas Kruuse, ondersteund door zijn collega’s in Litouwen, Letland en Polen, heeft de uitbraak van Afrikaanse varkenspest grote effecten op de lokale varkenshouderij. “De ziekte verspreidt zich verder en dat kan een verwoestend effect hebben, zelfs op een bredere schaal in de Europese Unie.”

Langetermijnaanpak

Kruuse zegt dat er een gecoördineerde langetermijnaanpak nodig is om de ziekte te bestrijden. In Estland zijn ongeveer 130 bedrijven getroffen door de vervoersverboden of andere beperkingen. Daarmee is ongeveer een kwart van de Estse biggenproductie gemoeid.

Om de ontstane problemen op te lossen, vraagt Estland om meer flexibiliteit, onder meer om biggen te mogen afvoeren bij de vermeerderaars en te verplaatsen naar vleesvarkensbedrijven.

Daarnaast willen de landen dat er meer onderzoek gedaan wordt naar de mogelijkheden om verspreiding via wilde zwijnen te voorkomen.

Beheer
WP Admin