Premium
Eurocommissaris Frans Timmermans koerst aan op 25% biologische Landbouw in 2030. - Foto: Peter Roek AlgemeenColumn

‘Balans biologisch niet positief’

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.

  1. Breukink
    17 januari 2022

    @weg : nee ondernemer .
    Reken maar eens om in kwh , hoeveel energie er voor nodig is om bijvoorbeeld 1kilo varkensvlees bij de Chinese of nederlandse consument op het bord te krijgen .
    Vanaf de grondstoffen voor krachtvoer uit noord of zuid Amerika inclusief de hele keten
    Daar schrik je van .
    En maak die zelfde rekensom eens voor een biologische vleesveehouder die levert aan de plaatselijke slager

    1. Verhagen
      17 januari 2022

      Heb je ook meegerekend dat de biovqrken er langer over doen om op gewicht te komen er dus meer voer in moet

  2. Han Riel
    17 januari 2022

    Bovenstaande foto geeft het romatische beeld van onze moestuin, alleen vele malen groten. Bedjes van verschillende producten die elkaar zoveel mogelijk “ondersteunen” bij de bestrijding van insecten of schimmels.

  3. Han Riel
    17 januari 2022

    Dhr. Timmermans heeft wel een idee, om de prijs van biologische voeding op concurerend niveau te houden. Hij wil de consumenten (markt) gaan verleien om de transportkosten te drukken door Lokaal te eten. Hij gaat er aan voorbij dat veel consumenten naar de boerderijwinkel tot onwenselijke verkeersbewegingen met bij behorende vervuiling en drukte op landbouwwegen. Hier komt nog boij dat de kosten voor ons eten niet gemaakt worden op de boerdrij maar in d eketen van transport / handel en bewerking. Bij dit alles komt dan nog de arbeidsbehoefte voor de productie om maar niet te spreken van de productieivteit van de arme gronden indien toevoegen van benodigde elementen beperkt wordt tot BIOLOGISCHE mest/compost.

  4. Breukink
    17 januari 2022

    Waarom de consument niet voor bio kiest is simpel.
    Gangbaar wordt zwaar gesubsidieerd.
    Of ontzien als het gaat om de milieu kosten .
    Maar dat gaat veranderen de EU werkt aan co2 heffing voor importproducten ( gelijk speelveld om de eigen economie niet te benadelen.
    De industrie zal die kosten doorberekenen .
    Kan iedereen bedenken Dat krachtvoer /kunstmest / daar niet goedkoper van worden en dan komen daar nog de extra kosten voor afvoer /verwerken en afzet van overtollige mest bij
    En zoals het er nu naar uitziet zonder derogatie.
    Die kostprijsverhogingen zullen doorberekend worden aan de consument .
    Bio wordt niet zo zwaar getroffen door de maatregelen voor stikstof/ fosfaat/ en co2.
    Kan vergader boer best wel eens een collum
    Over schrijven onder de titel :WAT ALS DE MILLIEU KOSTEN WORDEN DOORBEREKEND.

    1. Weg
      17 januari 2022

      Breukink.., ambtenaar van lnv??

  5. De Bruijn
    17 januari 2022

    Als ik zie hoe vol gevreten die Timmerfrans zelf is kan ik me niet voorstellen dat hij alleen biologisch eet .

  6. Weg
    17 januari 2022

    Gangbaar grondgebonden met een vleugje groen als knipoog naar de samenleving , heeft de toekomst.
    Met als inzet behoud van derogatie (kringloop) voor de komende jaren!

  7. Armer
    17 januari 2022

    Het valt niet mee om biologische melk aan de consument te verkopen tenzij de klant de melk drinkt. Dan hoef je het alleen in een fles of pak te doen en klaar is kees. Maar de fransen drinken geen melk , zij eten kaas , boter , toetjes en crème. Bij de productie van die producten heb je ‘afval’ en als je die niet goed kunt verwaarden gaat het mank. Het is allemaal niet zo simpel als timmerfrans en kameraden denken.

    1. Breukink
      17 januari 2022

      @weg : nee ondernemer .
      Reken maar eens om in kwh , hoeveel energie er voor nodig is om bijvoorbeeld 1kilo varkensvlees bij de Chinese of nederlandse consument op het bord te krijgen .
      Vanaf de grondstoffen voor krachtvoer uit noord of zuid Amerika inclusief de hele keten
      Daar schrik je van .
      En maak die zelfde rekensom eens voor een biologische vleesveehouder die levert aan de plaatselijke slager.
      Laat ik de problemen met Fosfaat en stikstof buiten beschouwing