Oogst van zetmeelaardappelen. Een hogere prijs voor de aardappelen is volgens Avebe nodig, want er is enorme concurrentie om de beschikbare hectares. - Foto: Koos van der Spek AkkerbouwNieuws

Avebe: prestatieprijs zetmeelaardappelen naar minimaal € 125

Avebe verhoogt de prestatieprijs voor zetmeelaardappelen van vorig teeltjaar naar minimaal € 125 per ton. Het areaal zal de komende jaren krimpen.

Avebe verwacht dat het areaal zetmeelaardappelen de komende jaren met 5-10% zal afnemen. De oorzaken zijn regelgeving zoals de verplichte bufferstroken, en concurrentie om de beschikbare hectares. Dat zei CEO David Fousert bij de presentatie van de nieuwe strategie van het bedrijf voor de komende vijf jaar, donderdag in Groningen.

Avebe gaat actief telers werven

Voor teeltjaar 2023 verwacht Fousert ook al een krimp in het areaal, voor het eerst na jaren van een stabiel areaal. Om de teruggang tegen te gaan, gaat de aardappelverwerker vanaf volgend jaar actief telers werven in een groter gebied dan het huidige teeltgebied. Nu ligt de grens op maximaal 100 kilometer van de verwerkingslocaties in Noord-Nederland en Duitsland. Die afstand zal groter worden, zegt Fousert.

Ook in Midden- en Zuid-Nederland gaat Avebe telers zoeken. Daarnaast verwacht hij nieuwe hectares te vinden over de grens in Duitsland. Bedoeling van de acquisitie is niet groei in omvang, maar tegengaan van krimp.

Prestatieprijs zetmeelaardappelen hoger

De verwachting omtrent de prestatieprijs voor zetmeelaardappelen van vorig teeltjaar (2022) zijn intussen verder opgehoogd naar minimaal € 125 per ton hectare. In december stond de verwachting nog op € 115 euro per ton. Fousert: “We stevenen af op een absoluut recordjaar.”

Niet alleen de prijs wordt ongekend hoog, de kwaliteit is ook goed en de vorst van begin december heeft daar uiteindelijk weinig nadelig effect op gehad, aldus Fousert. Wel stonden opbrengsten onder druk door de droogte.

‘Geweld op de akker’

Een hogere prijs voor de aardappelen is nodig, zegt hij, want er is enorme concurrentie om de beschikbare hectares. Fousert heeft het over ‘geweld op de akker’, door verschillende oorzaken. Klimaatverandering hoort daar ook bij, zo kampt Noord-Frankrijk al jaren met droogte, waardoor de fritesaardappelteelt daar minder aantrekkelijk wordt. Verwerkers zoeken hun aardappels meer in het Noorden. “Onze uitbetalingsprijs moet dus ook wel substantieel hoger zijn dan in voorgaande jaren om aantrekkelijk te blijven voor telers.”

Over het vorige jaar werd al een record geboekt van € 98,56 per ton zetmeelaardappelen. Die stijgende lijn moet er in blijven, aldus Fousert.

Extra € 25 per ton

De nieuwe vijfjarenstrategie die Avebe moet een extra € 25 per ton toevoegen aan de prestatieprijs. Avebe maakte de strategie donderdag bekend in het innovatiecentrum op de universiteitscampus van Groningen. Doel van het bedrijf is om het volume verwerkte aardappelen zo veel mogelijk stabiel te houden, maar de toegevoegde waarde verder te verhogen.

De nieuwe strategie ‘Versterken en Versnellen – samen bouwen aan een duurzame groei’ is gericht op verdere ontwikkeling van hoogwaardig zetmeel, eiwit en ‘blends’ daarvan. Fousert: “De marktvraag is ongelooflijk positief en Avebe heeft een zeer goede positie in de markt. De plantaardige revolutie is in volle gang en wij staan er goed voor.”

Avebe grootste producent plantaardig eiwit

Avebe heeft in aardappeleiwit een nieuwe grondstof gevonden met grote mogelijkheden. 2 tot 3% van de aardappel bestaat uit eiwit. Dat zit in het aardappelsap dat overblijft na zetmeelwinning. Vroeger werd het weggegooid. Nu is Avebe dankzij dit aardappeleiwit de grootste producent van plantaardig eiwit in Nederland. Het aardappeleiwit heeft een hoge voedingswaarde en gebruikseigenschappen die van pas komen in tal van voedingsmiddelen. Ook voor het aardappelzetmeel vindt het bedrijf steeds nieuwe toepassingen, in food en in non-food.

Komende jaren gaat Avebe versneld aan de slag met markt- en productontwikkeling, van ingrediënten voor voeding en biobased toepassingen. Avebe verwerkt nu aardappelen van 43.000 hectare in Nederland. 30% van de zetmeelaardappelen die Avebe verwerkt wordt geteeld in Duitsland. De productie is 600.000 ton zetmeel en 30.000 ton eiwit per jaar, naast nog een aantal andere producten zoals vezels en ingrediënten voor diervoeding.

Reacties

  1. ach ja, Avebe roept al 50 jaar dat ze het ei van Columbus hebben gevonden…
    maar keer op keer wordt het een teleurstelling…

Beheer
WP Admin