Autonome trekker of veldrobot: wat past op jouw bedrijf?
Al vormen autonome trekkers en robots nog maar een piepklein deel van het machinepark in de landbouw, de vraag naar automatisering stijgt. Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR houden op 2 oktober een webinar waarin onder meer de resultaten van twee jaar testen met autonome trekkers aan bod komt.
NPPL staat in de frontlinie van de ontwikkeling van autonome trekkers. Samen met Wageningen UR houdt NPPL op 2 oktober een informatief webinar met onder meer de resultaten van twee jaar autonome trekkers testen.
Meer vraag naar automatisering
Autonome trekkers en robots vormen nog maar een piepklein deel van het machinepark in de landbouw, maar de vraag naar automatisering stijgt. Tekorten aan gekwalificeerd personeel en het verminderde enthousiasme voor repetitieve handarbeid jagen deze ontwikkeling aan.
De technologische vooruitgang op het gebied van gebruiksgemak en betrouwbaarheid is indrukwekkend, terwijl de aanschafkosten dankzij het groeiende aanbod dalen. Dit maakt deze technologie toegankelijker voor boeren. Een goed voorbeeld is het retrofit-systeem van GPX Solutions, dat tijdens de praktijkproeven van NPPL aanzienlijk verbeterde in vergelijking met het eerste proefjaar.
Interactief webinar vanuit werktuigenloods
Tijdens het webinar ‘Autonome trekker of veldrobot: wie neemt het stuur over’ op woensdag 2 oktober bespreken boeren, onderzoekers en experts de voors en tegens van autonome landbouwmachines. NPPL zoomt in op technologische innovaties, praktische toepassingen en specifieke situaties waarin autonomie snel rendabel kan zijn.
Het webinar wordt op 2 oktober vanaf 19.00 uur uitgezonden vanuit een werktuigenloods, te midden van robots en autonome trekkers. Het is interactief: deelnemers kunnen vragen stellen en in gesprek gaan met experts, onderzoekers en ervaringsdeskundigen.
Is dit de laatse stuptrekking van de landbouw om te overleven? Eerst hebben we de paarden en menskracht vervangen door fossiele energie om tijd en voedsel te sparen (haver niet meer voor het paard maar voor havermout) Nu moet de mens worden vervangen door Automatosering en AI nog meer energie toevoegen van buiten af en besparen op de Mens is niet meer mogelijk, die werkt nog nauwelijks in d elandbuw als deze trend doorzet. De landbouw was al Kapitaalsintensief en wordt zo nog kapitaalsintensiever en wordt daarmee een nieuw speeltje voor de (heel) rijken op deze aarde. Zij bezitten reeds de energie, de Automatisering en straks de voedselketen. Willen de mensen dat? Of denken we dat het zo’n vaart niet zal lopen?? voorbeelden van landen waar voedselproductie in handen is van de Hele rijken zijn er en in deze landen worden door wetgeving het familiebedrijf geweerd zo niet uitgeroeid