Premium
De robot neemt veel menselijke arbeid over. Maar wat betekent het voor de kosten per ton tarwe als we de combine-chauffeur vervangen door een robot? Foto: Peter Roek AlgemeenOpinie

‘Automatisering en landbouw een gelukkige combi?’

Reacties

  1. @Weg. Nee op het Drentse zand. Was het maar in Flevoland geweest, waren de kaarten anders geschud maar had ik veel minder van de wereld gezien en minder werkervaring. zie mijn eerdere blogs.

  2. Tja en in de schaduw van het automatiserings geweld investeert de lagekostenboer in grond/verkaveling, om zodoende blijvend een bovengemiddelde marge te kunnen realiseren!

  3. Voor mij is er een verschil tussen werk dat te belastend is voor iemand en ander werk. Veel koeien melken is niet een heel leven vol te houden dus een melkrobot is een noodzakelijk kwaad. Zelfrijdende trekkers zullen inderdaad te duur zijn en de chauffeur ( nog) niet te kunnen vervangen. Big data moet dat vervangen van de chauffeur ( boer) mogelijk maken. Als de boer met zijn kennis van de grond en het vee overbodig wordt , is het gedaan met de boeren. Het groot kapitaal kan dan pas alles opkopen en de landbouwprijzen naar hun hand zetten.

Beheer
WP Admin