Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Arla-topman: minder Deense CO2 kan ook zonder extra agri-belasting

De Deense zuivelaar Arla heeft in twee jaar tijd de CO2-emissie met 1 miljoen ton teruggebracht door melkveehouders met premies te belonen. Een wortel werkt beter dan een stok, zegt Arla-baas Peder Tuborgh.

Peder Tuborgh vindt dat de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw omlaag kan zonder invoering van de omstreden CO2-belasting. Volgens de Deense zuivelbaas heeft zijn concern de afgelopen twee jaar de uitstoot met 1 miljoen ton verminderd.

“Het enige wat de overheid zou moeten doen, is de sector een wortel voorhouden in plaats van met de stok te dreigen”, zegt Tuborgh in een interview in de grote Deense krant Jyllands-Posten. Hij reageert daarmee op het recent gepubliceerde deskundigenadvies om in de landbouw een broeikasgasbelasting in te stellen. Alleen op die manier kan het land over een paar jaar voldoen aan internationale klimaatverdragen, luidt de conclusie.

Bonusmodel van Arla

De deskundigen komen met drie varianten, oplopend van een heffing van enkele tientjes tot ruim € 100 per ton uitgestoten CO2, in combinatie met premies om de sector te moderniseren. Die premies zouden gefinancierd kunnen worden met het geld van de huidige landbouwsubsidies.

In de meest verstrekkende variant wordt de belastingopbrengst van de extra toeslag op CO2-vervuiling ook ingezet voor verdere verduurzaming van de Deense agrarische sector. Binnen de EU geldt Denemarken als een van de trekkers van een actief milieu- en klimaatbeleid, inclusief de Green Deal binnen het landbouwbeleid.

De directeur van Arla benadrukt dat hij het er volledig mee eens is dat de landbouw zijn aandeel in de Deense CO2-reductie moet leveren. Hij moedigt de overheid en de deskundigencommissie aan om te leren van het bonusmodel dat Arla vorig jaar introduceerde.

Uitstoot Deens vee onveranderd

Bij de denktank Concito, die deel uitmaakt van wat in Denemarken ‘het groene driehoeksoverleg’ wordt genoemd, wordt erop gewezen dat de door Arla geclaimde cijfers niet blijken uit de klimaatstatistieken. Uit cijfers van het Energieagentschap blijkt dat de uitstoot van Deens vee al jaren grotendeels onveranderd is.

“Ik zou graag het werk dat Arla doet willen erkennen, maar de Deense melkproductie bestaat niet alleen uit Arla. De voorgestelde CO2-belasting is een methode om deze over álle Deense boeren te spreiden, en we moeten iedereen erbij betrekken”, zegt denktank-econoom Torsten Hasforth tegen Jyllands-Posten.

Uit een recent opinieonderzoek blijkt dat bijna de helft van de Denen vindt dat CO2-reducties niet mogen leiden tot het sluiten van agrarische bedrijven. 44% is het ermee eens dat beperkingen op de broeikasgassen tot sluitingen kunnen leiden. 46% is het daar niet mee eens. Die verdeeldheid is even groot onder kiezers van de regeringspartijen als onder oppositiestemmers.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Om te beginnen moeten mensen voorgelicht worden over het belang van CO2 in de atmosfeer. Zonder CO2 is leven op aarde onmogelijk. Feit is dat de aarde 30 deeltjes CO2 per miljoen af zat van van waar de planten het niet meer op kunnen nemen. Als planten geen CO2 meer op kunnen nemen stopt alle leven op aarde!

Beheer
WP Admin