Strooien van kunstmest in het voorjaar. - Foto: Jan Willem van Vliet RundveeNieuws

Ammonium meststof brengt meer op in voorjaar

Ondanks de hogere prijs voor voorjaarsmeststof is toch een beter saldo per hectare haalbaar.

GroGrass Stabiel, een meststof van ForFarmers op basis van zwavel, ammoniumstikstof en een nitrificatieremmer, levert een financieel voordeel op van € 70 per ha ten opzichte van KAS en € 62 ten opzichte van een meststof met alleen stikstof en zwavel. Dit geldt voor de eerste twee snedes. Dat stelt ForFarmers op basis van langjarig onderzoek uitgevoerd door Wageningen UR.

8% extra droge stof en eiwit

Het onderzoek, dat zeven jaar achtereen is uitgevoerd, toont dat een meststof die vooral uit ammonium bestaat in combinatie met een nitrificatieremmer gemiddeld een extra opbrengst geeft van 8% droge stof en eiwit, vergeleken met de standaardmeststof KAS. De opbrengst over de eerste tweede snedes komt uit op 7.150 kilo droge stof, terwijl alleen bemesten met KAS 6.500 kilo droge stof oplevert.

Vergeleken met een N+S produceert GroGrass Stabiel 3% meer droge stof en 4% meer eiwit. Ondanks de hogere prijs van de kunstmest, levert de toepassing ervan ook in een jaar met dure meststoffen een financieel voordeel.

Lage temperaturen

Uit het onderzoek blijkt ook dat op grasland vooral bij lage temperaturen ammonium significant beter wordt opgenomen dan nitraat. Ook wordt ammonium in de bodem beter vastgelegd dan nitraat en is de kans op stikstofverlies daardoor een stuk kleiner.

Het gebruik van een ammoniumstikstof in combinatie met een nitrificatieremmer verhoogt dus de opbrengst en reduceert het risico op stikstofverliezen, vooral in een nat voorjaar, zo stelt ForFarmers.

Zwavel

Ook is er effect van zwavel. Gebrek aan beschikbaar zwavel in het voorjaar kan leiden tot een aanzienlijke opbrengstderving en verlies van eiwitkwaliteit en -opbrengst. De meststof bevat voldoende zwavel voor de eerste twee snedes.

Samenvattend is het advies van ForFarmers om voor de eerste snede te kiezen voor een ammoniumhoudende meststof met nitrificatieremmer. Voor de tweede snede kan dan met KAS worden bemest. Alleen voor gronden met een laag zwavelleverend vermogen is een bemesting met zwavel in de vorm van stikstof en zwavel voor de tweede snede dan nog zinvol.


Nieuwsbrief gras

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gras.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin