PluimveeNieuws

Amerika wil Rondeelstal

Lexington – Het Amerikaanse diervoederbedrijf Alltech heeft vergaande plannen om een Rondeelstal bouwen in het oosten van de Amerikaanse staat Kentucky.

Het zou de eerste Rondeelstal zijn die buiten Nederland wordt gebouwd.

Dit meldde topman Pearse Lyons (CEO) van Alltech op het jaarlijkse Alltech symposium in Lexington, USA.

De te bouwen Rondeelstal (‘Roundel’ op zijn Engels) is onderdeel van het ‘Eastern Kentucky Project’ om dit arme deel van Amerika weer wat leven in te blazen. Lyons, geboren in Ierland maar woonachtig in Amerika, heeft het afgelopen jaar de mini-Rondeel in Amsterdam en de Rondeelstal in Barneveld bezocht. “Ik was erg onder de indruk en het is een manier van boeren die anders is. Dat trok me aan en het past bij onze filosofie. Ik ben erg geïnteresseerd om de eieren die we mogelijk straks gaan produceren ook sterk te ‘branden’. Niet zozeer als biologisch, maar als een ander type ei. Iets wat Amerika nog niet kent”, legt Lyons uit.

Peter Koelewijn, directeur van Rondeel bevestigt het nieuws. “We zijn nog niet aan het bouwen maar de plannen zijn vergaand. Alltech is een bedrijf dat altijd wil pionieren, het anders wil doen, duurzaam wil werken. Het Rondeelconcept sprak hen daarom zeer aan. We zijn nu ook zelfverzekerd genoeg om het concept uit te rollen buiten Nederland”, aldus Koelewijn.

Het geplande bedrijf in Kentucky zal de 90 meter variant zijn (vergelijkbaar met die van Barneveld). “Voor Amerika is dit klein, maar we kunnen niet zomaar de stal groter maken omdat dan onder andere de ventilatie anders wordt. Ook moet de Amerikaanse Roundelstal natuurlijk wel voldoen aan onze eisen, zoals de rolgordijnen die van zwaar geïsoleerd materiaal zijn en het materiaal voor de daken. Dit zal waarschijnlijk in Nederland gemaakt worden. Daarnaast wassen ze de eieren in Amerika, dus zal er ook een wasstation in komen”, aldus Koelewijn.

Koelewijn meldt verder dat er ook wordt gewerkt plannen voor een Rondeelstal in Engeland. Koelewijn benadrukt dat er in Nederland ook steeds meer Rondeelstallen nodig zijn om de continuïteit te garanderen. “Voor de continuïteit heb je minstens zes Rondeelstallen in Nederland nodig. Dat weet ik al lang, maar helaas zit de wetgeving ons nog een beetje in de weg om de stallen te bouwen”, aldus Koelewijn.

Beheer
WP Admin