Machinefabrikant Amazone heeft de getrokken precisiezaaimachines Precea-TCC met werkbreedtes van 9 en 12 m speciaal gebouwd voor grote oppervlakten. - Foto's: Amazone MechanisatieNieuws

Amazone Precea-TCC getrokken precisiezaaiers voor grote oppervlakten

De Duitse machinefabrikant Amazone heeft getrokken precisiezaaiers Precea 9000-TCC en 12000-TCC gebouwd speciaal voor het bewerken van grote oppervlakten. De precisiezaaimachines hebben een werkbreedte van respectievelijk 9 en 12 meter en zaaien met een snelheid tot maximaal 15 km/uur.

Beide Amazone Precea-zaaimachineserie zijn uitgerust met een centrale tank van 2.000 liter, die tot twee bigbags kan bevatten. Het zaad wordt via een luchtstroom vanuit de centrale tank naar de verenkelingsaggregaten geleid. Daar wordt het zaad per rij opgeslagen in een kleine voorraadtank.

Central Seed Supply

Amazone noemt dit zaadtoevoersysteem Central Seed Supply. Zodra het maximale vulniveau is bereikt, wordt de luchtstroom en zaadtoevoer automatisch onderbroken. Wanneer het vulniveau daalt, start de luchtstroom automatisch en wordt het zaad via de hoofdtank naar de verschillende rijen getransporteerd. Het vullen van de rijen vanuit de centrale tank regelt Central Seed Supply zelf.

Vorenvormer

Een vorenvormer zorgt dat het zaad precies wordt gezaaid. Twee draagrollen en de hydraulisch instelbare kouterdruk zorgen voor een gelijkmatige diepteregeling, aldus Amazone.

Tweekamertank voor kunstmest strooien

Voor het strooien van kunstmest is de precisiezaaier uitgerust met een tweekamertank met een inhoud van in totaal 6.000 liter. Elke tank beschikt over een elektrische doseerunit. Het strooien van kunstmest gebeurt via de zogenoemde FerTeC twin HD-kouter.

Lees verder onder de video

Leverbaar met 12 of 16 rijen

De Precea-TCC is leverbaar met 12 of 16 rijen, met reikwijdtes van 70, 75 en 80 cm. Voor het onderstel is een telescoop-as verkrijgbaar. Daarmee zijn op het veld de grote banden te verschuiven, zodat de wielen tussen de rijen lopen. Zo voorkom je volgens Amazone bodemverdichting. Zijn de wielen ingeschoven, dan heeft de Precea-TCC een totale breedte van 3 meter en kun je de machine over de weg vervoeren.

Op termijn komen de Precea-TCC-precisiezaaimachines ook beschikbaar voor gewassen als bieten, koolzaad en soja met 18 of 24 rijen en reikwijdtes van 45 en 50 cm.

Amazone zal de Precea-TCC-precisiezaaimachines voor het eerst aan het publiek tonen op vakbeurs Agritechnica 2023 in november.

De vanafprijs voor de Precea 9000-TCC, met 12 rijen en elektrische aandrijving is € 190.000. De Precea 12000-TCC met 16 rijen en elektrische aandrijving kost € 235.000.

Lees ook: Amazone presenteert precisiezaaimachine Centaya 3000 Special

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin