AlgemeenFoto

Alsof ze nooit zijn weggeweest

Woltersum – De zestig melkkoeien van veehouder John Muilwijk uit Woltersum zijn weer terug op de boerderij.

Woltersum – De zestig melkkoeien van veehouder John Muilwijk uit Woltersum zijn weer terug op de boerderij. Twee van de drie vrachtwagens met geëvacueerde koeien waren vanmiddag inmiddels gearriveerd op de boerderij. De derde veewagen is nog onderweg. In totaal heeft veehouder John Muilwijk vrijdagnacht 85 melkkoeien en 80 stuks jongvee moeten evacueren. ”We kwamen aan in Friesland en toen was het waterpeil al flink gezakt.”

Muilwijk is heel content met de wijze waarop de evacuatie is georganiseerd en de opvang was eveneens goed geregeld. De gevolgen van de evacuatie zijn nog wel merkbaar. ”Ik heb een productiedaling van 10 tot 15 procent door stress van de koeien en het gebrek aan krachtvoer in de opvangstal.” Maar Muilwijk is vooral blij dat de koeien weer terug zijn. ”Ze staan goed te vreten en het voelt vertrouwd alsof ze nooit zijn weggeweest.”

Foto Harry Tielman

Ophemert – De brandweer heeft zondagmiddag met een noodbrug zes pony’s gered uit een ondergelopen uiterwaard bij Ophemert in het Gelderse Rivierengebied. Volgens de brandweer had de eigenaar de dieren eerder van het land moeten halen, aangezien al dagen bekend was dat het water zou stijgen. De eigenaar belde de brandweer toen hij de dieren niet meer zelf kon redden.

Foto William Hoogteyling

Joure – Breed lachend kruipt landbouwwethouder Durk Durksz van de Friese gemeente Skarsterlân achter het stuur van één van de gemeenteauto’s. Hij heeft zojuist de tank gevuld met groen gas, gemaakt uit onder andere koeienmest. Vandaag werd het groen gas-tankstation in Joure officieel geopend. Tot nu toe kent Nederland tachtig aardgasstations, waarvan er 33 groen gas leveren. Daarmee heeft Nederland een landelijk dekkend netwerk.

Foto Alex de Haan

Ruinerwold – Vleesveehouder Koop Huizingh uit het Drentse Ruinerwold heeft regelmatig een extraatje voor zijn twintig vleeskoeien. De dieren eten in de nasleep van oud en nieuw oliebollen. Huizingh zegt dat de dieren de oliebollen graag eten als aanvulling op het reguliere rantsoen van mais en kuil. Niet alle bakkersproducten komen voor de koeien. ”Alleen broodproducten”, zegt Huizingh, die zelf werknemer is van een bakkerij. De dieren zijn niet altijd even enthousiast. ”Zoutloos brood lusten ze niet”, zegt Huizingh.

Foto Koop Huizingh

Beheer
WP Admin