Mais inkuilen bij Vreba Melkvee in Vredepeel. De illegale sleufsilo's op het melkveebedrijf worden alsnog gelegaliseerd. Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Alsnog vergunning voor illegale silo’s en bassins bij Vreba Melkvee

Illegale silo’s en bassins van Vreba Melkvee worden gelegaliseerd met een fictieve vergunning, ondanks verzet van de gemeente Venray.

De illegaal gebouwde sleufsilo’s en foliebassins bij Vreba Melkvee in Vredepeel (L.) worden alsnog gelegaliseerd met een ‘fictieve’ omgevingsvergunning. Dit is tegen de zin van het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Venray, waar Vredepeel deel van uitmaakt. Volgens de gemeente kan Venray niet anders, omdat de vergunning ‘van rechtswege’ is verleend.

In dat geval wordt er een ‘fictieve’ vergunning gegeven als er niet op tijd een besluit wordt genomen over een vergunningsaanvraag.

Legaliseringsproces lactoferrinefabriek

In mei werd de lactoferrinefabriek bij het grootste melkveebedrijf van Nederland al gelegaliseerd met een omgevingsvergunning van de provincie Limburg. Die fabriek was eveneens zonder vergunning gebouwd.

Maar daarmee was het geschil over de silo’s en bassins tussen de gemeente en Vreba Melkvee van de familie Van Bakel nog niet van tafel.

De sleufsilo’s en bassins zijn zonder vergunning en buiten het bouwvlak van ruim 9 hectare neergezet. De gemeente eiste eind 2021 dat ze zouden worden verwijderd en dreigde met een dwangsom. In eerste instantie wilde de gemeente toen ook nog dat Vreba een eind zou maken aan de lactoferrineproductie, maar daar is Venray later van teruggekomen.

Rechterlijke uitspraken en hoger beroep

De rechtbank Limburg constateerde begin dit jaar dat de gemeente mag optreden tegen Vreba wat betreft de twee sleufsilo’s en twee foliebassins. Vreba heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank.

Venray komt nu tot de conclusie dat er door de nieuwe provinciale omgevingsvergunning een ander beoordelingskader is ontstaan voor de vergunningaanvragen voor de sleufsilo’s en foliebassins. Daardoor is niet meer de uitgebreide procedure, maar de reguliere procedure van toepassing op de vergunningaanvragen.

“Aangezien de fatale beslistermijnen – door het bovenstaande traject – inmiddels natuurlijk zijn verstreken, zijn de tijdelijke omgevingsvergunningen voor de sleufsilo’s en de foliebassins (alsnog) fictief verleend,” schrijft B&W in een nota aan de raad van Venray.

Handhavingszaak en juridische risico’s

“Dit tegen de wens van het college van Venray in,” zegt een woordvoerder van de gemeente. “Er liep immers nog een handhavingszaak vanuit de gemeente richting Vreba. Als gemeente kunnen wij dit echter niet meer veranderen. Door de gewijzigde omstandigheden (een recent verleende provinciale omgevingsvergunning) zijn de tijdelijke omgevingsvergunningen voor de sleufsilo’s en bassins – bij wet fictief – verleend en is er dus geen sprake meer van een overtreding.”

Het doorzetten van de handhavingszaak, terwijl er een ‘fictieve’ vergunning is verleend, zou volgens Venray bovendien tot schadeclaims kunnen leiden.

Het eerdere besluit van de gemeente om te gaan handhaven bij Vreba wordt daarom ingetrokken. “Met het intrekken van het handhavingsbesluit kan het onderhavige geschil snel definitief worden beslecht,” verwacht B&W.

De ‘fictieve’ vergunning voor de silo’s en bassins betekent volgens de gemeente niet dat daarmee meteen een groter bouwvlak bij het melkveebedrijf in Vredepeel is goedgekeurd, omdat het om tijdelijke vergunningen gaat. Vreba wil dat bouwvlak van het melkveebedrijf uitbreiden van 9 naar 16 hectare.

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.

  1. Bart Smolders
    11 oktober 2024

    Als je maar brutaal genoeg bent krijg je alles voor elkaar!