AlgemeenNieuws

Albright: onderken belang landbouw, accepteer GMO’s

Noordwijk – Mensen vinden stemmen leuk, maar houden van eten. Daarmee vatte de Amerikaanse oud-minister van buitenlandse zaken Madeleine Albright het politieke belang van de landbouw samen tijdens de AgriVision-conferentie van Nutreco. Tijdens de toespraak zei ze tevens dat er een morele plicht is om transgene gewassen te accepteren zolang de schadelijkheid niet bewezen is.

Albright, tegenwoordig hoofd van strategisch adviesbureau Albright Stonebridge, wees erop dat een gebrek aan goede en voedzame voeding meer mensen doodt dan aids, malaria en tbc samen. Maar het aantal hongerigen neemt wel af en zal dat volgens haar blijven doen als wordt geïnvesteerd in een efficiëntere landbouw in ontwikkelingslanden. “Ik ben een optimist die zich vaak zorgen maakt”, grapte Albright.

Technologie is onontbeerlijk. De private sector speelt met nieuwe technologie een cruciale rol en moet volgens Albright ‘voortdurend en open in discussie gaan met de publieke sector en NGO’s’. Zoals zoveel prominente Amerikanen begrijpt Albright weinig van de Europese weerstand tegen transgene gewassen. En hoewel de inzet van de private sector cruciaal is, kan de overheid niet langs de zijlijn blijven staan. “Alleen overheden maken beleid en zij hebben de verantwoordelijkheid deze op wetenschap te baseren.”

Albright noemde het huidige tijdsgewricht zeer onvoorspelbaar. Landen zijn meer dan ooit afhankelijk van elkaar, maar hoewel dit juist vrede kan bevorderen, betekent dit ook dat een brandhaard op een bepaalde plek veel sneller andere delen van de wereld raakt. “Alles raakt alles”, aldus de in Tsjechoslowakije geboren diplomaat. Internationale samenwerking of het idee van een ‘wereldregering’ wordt volgens haar in de VS te veel negatief neergezet. “Veel problemen zijn geen gevolg van te veel, maar van te weinig ervan.”

Ze vroeg speciale aandacht voor vrouwenrechten. “Niet omdat ik een feministe ben. In ontwikkelingslanden zijn de meeste boeren vrouwen. (-) Vrouwen vormen 50 procent van een maatschappij. Ik vind dat vrouwen vaak een verwaarloosde hulpbron zijn.” Als je vrouwen rechten verbetert, kun je een economie en maatschappij uit het slop helpen trekken, aldus Albright.

Beheer
WP Admin