Foto: Lex Salverda AlgemeenNieuws

Al meer schademeldingen bij Vereinigte Hagel dan gemiddeld in een heel jaar

Het extreme weer zorgt voor zeer veel schademeldingen bij verzekeraars die de brede weersverzekering aanbieden.

Directeur Jan Schreuder van Vereinigte Hagel heeft inmiddels al zo’n 900 schademeldingen ontvangen. Dat is nu al meer dan het meerjarig gemiddelde van 700 tot 800 meldingen per jaar. ‘En dan moet het seizoen eigenlijk nog beginnen:”, aldus Schreuder. Om in aanmerking te komen voor schadevergoeding, moet op een perceel 50 mm regen zijn gevallen in 24 uur of 85 mm in 48 uur of 110 mm in vier dagen. De meeste schademeldingen die binnen komen voldoen aan deze voorwaarde, aldus Schreuder.

Ook verzekeraar Agriver kreeg met zo’n 150 meldingen van water- en hagelschade al veel meldingen. “De meldingen van waterschade komen normaal veel later in het seizoen. We kunnen wel spreken van een grillig begin van het seizoen”, aldus Johan Westerik van AgriVer.

Hevige regenval en hagel

De schademeldingen zijn vooral het gevolg van de hevige regenval, maar er zijn ook schadegevallen door hagel. Hoe groot de schade is, wordt momenteel geïnventariseerd. Dat is een lastig proces, omdat het bijvoorbeeld bij aardappelen die gepoot zijn niet altijd snel is te zien of de knollen gaan rotten of niet. Schreuder legt uit dat in overleg met de boer wordt gekeken of een perceel (deels) opnieuw gezaaid of gepoot moet worden, dat er niets wordt gedaan of dat een ander gewas zal worden gezaaid. “Dat hangt allemaal er geval af van de situatie. Het gebeurt in goed overleg.” De hoogte van de schadevergoeding zal dan ook bepaald worden aan de hand van de uiteindelijke resultaten van het gewas. AgriVer werkt op dezelfde manier. Als een perceel uien bijvoorbeeld verzekerd was voor € 10.000, maar het wordt uiteindelijk overgezaaid met mais, wordt daar rekening mee gehouden bij de uitkering van de verzekering.

In andere landen biedt de overheid vast 70% tegemoetkoming op de premie. Dat willen we in Nederland ook

“De Brede weersverzekering bewijst weer zijn nut. We hopen dat de overheid ook ziet dat er aanpassingen moet komen, zodat er in Europa meer level playing field komt als het gaat om verzekeren”, aldus Schreuder. Het budget voor tegemoetkoming voor de premie van de brede weersverzekering is in Nederland gelijk gebleven op € 17,5 miljoen, dat verdeeld wordt over de deelnemers. Afhankelijk van de deelname aan de verzekering krijgen boeren een deel van de premie terug. Vorig jaar kwam dat uit op 52% subsidie op de premie. Als er nu meer deelname is, wordt deze tegemoetkoming lager. “In andere landen biedt de overheid vast 70% tegemoetkoming op de premie. Dat willen we in Nederland ook, omdat het boeren vooraf veel meer zekerheid geeft”, aldus Schreuder.

Belangstelling voor uitgebreidere verzekering

Verzekeraar AgriVer merkt dat de belangstelling voor een uitgebreidere verzekering toe neemt. Terwijl verzekerden eerder vooral voor een basis brede weersverzekering gingen, waarbij het op een dag meer dan 50 mm moet regenen, kiezen de meesten nu voor een verzekering waarbij schade als gevolg van veel regen gedurende een langere periode – zoals 170 mm in 14 dagen of 230 mm in 28 dagen – ook is gedekt.

Volgens gegevens van RVO hebben dit jaar 2.755 ondernemers zich aangemeld voor de brede weersverzekering.

Beheer
WP Admin