Partner
Foto's: Vink Elst RundveePartner

Klauwen zoals we ze graag willen zien

Wij gingen op bezoek bij Marchel Koster. Hij heeft de Vink Klauwensproeimat al acht jaar in gebruik. Wij vroegen naar zijn ervaringen met de Klauwensproeimat. Marcel heeft een melkveebedrijf in Zevenaar (Gld.) in een omgeving met meerdere moderne veehouderijbedrijven.

Marchel Koster melkt met drie robots 200 roodbonte koeien met daarnaast 110 stuks jongvee. In de uitloop van iedere robot ligt al een achttal jaren een Klauwensproeimat-systeem. De koeien lopen in een mooie ruime stal met veel licht, ruimte en ventilatie. Ze genieten sinds twee jaar weer weidegang.

Wij vroegen Marchel wat voor hem de reden was om het Klauwensproeimat-systeem te kiezen. “We bekapten de koeien tweemaal per jaar”, zegt Marchel. “We plaatsten regelmatig een potenbak achter de robot, wat een vervelend karwei is. Zeker om deze dan ook redelijk schoon te houden. En toch bleven we behoorlijk last van besmettelijke klauwproblemen houden. Niet alleen Mortellaro maar ook tussenklauwontsteking en stinkpoot. Het probleem met alle bestaande ontsmettingssystemen is dat het middel nadat er een paar koeien doorheen gelopen hebben al met mest vervuild is. Bij de Vink Klauwensproeimat gebeurt dat niet. Daar wordt altijd nieuwe, schone ontsmettingsvloeistof onder de klauwen gespoten.”

Melkveehouder Marchel Koster.
Melkveehouder Marchel Koster.

“Nu moet je niet denken dat alle problemen dan meteen verleden tijd zijn. Als er een behoorlijke besmetting in de stal is, dan is die niet maar zo over. Groot voordeel van dit systeem is dat de mat geen hindernis voor de koeien oplevert. De mat ligt permanent achter de robot en de koeien worden zo’n drie tot zeven maal (afhankelijk van de weigeraars) per dag behandeld. Opvallend is dat door de dagelijkse ontsmetting de tussenklauwontsteking als eerste verdwijnt.”

“We namen deel aan de Digiklauw-registratie. Zo zagen wij dat door de aandacht die we aan de klauwen besteden met de hulp van de Klauwensproeimat de besmetting steeds verder afnam. Zo zien we de koeien graag door de stal lopen.”

Heeft de Klauwensproeimat veel onderhoud nodig ?

“Je hebt sowieso twee jaar garantie op het hele systeem. Daarna komen onderdelen zoals de tussenmatten (waar de vloeistof en de sproeiers in zitten) een keer aan vervanging toe. Ook is er onderhoud nodig aan de pomp die het product toevoegt. Wat het meeste aandacht vraagt is het gevuld houden van de jerrycan. Een melder voor het vloeistofniveau zou daarbij helpen.”

Brengt dat veel kosten met zich mee?

“Het systeem is zuinig met het middel en samen met de kosten van onderhoud staan deze niet in verhouding tot de schade die de besmettelijke klauwziekten veroorzaken.”

Heb je nog een aanrader voor je collega’s?

“Zorg dat de mat altijd in gebruik is. Zodra de mat niet functioneert zie je dat al heel snel aan de klauwen. Er zijn veehouders die een poosje stoppen met middel zodra ze denken dat de problemen over zijn. In mijn ogen is dat helemaal mis, verkeerde zuinigheid.”

Beheer
WP Admin